Перехід на онлайн-формат дає можливість шанувальникам мистецтв не виходячи зі своїх домівок відвідати музеї у будь-якому місті Донеччини, подивитись театральні вистави та отримати інші культурні послуги. Детальніше про це розповідає в. о. начальника управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Аліна Певна (на знімку).

Бібліотеки та музеї в онлайн-режимі

— Заклади культури Донеччини, як і всі інші, дотримуються усіх карантинних заходів, передбачених постановою Кабінету Міністрів, — зазначила Аліна Певна. — Звичайно, люди хочуть отримувати культурні послуги, і вони їх отримують. Єдине, що це — послуги онлайн.

Для відновлення роботи музеїв і бібліотек видано наказ управління культури і туризму з відповідними рекомендаціями. З 11 травня, з послабленням карантинних заходів, на Донеччині розпочали свою роботу музеї. А бібліотеки працюватимуть без відвідувачів. Адже книжки, що є у бібліотечному фонді, люди беруть у руки. У разі, якщо виданням користуватиметься людина з коронавірусною інфекцією, воно може стати рознощиком інфекції. Тому поки що літературу в руки не видаватимемо. Онлайн-літературою на сьогодні забезпечена кожна книгозбірня. Можна зробити замовлення і в Донецькій обласній бібліотеці, яка розміщена в Маріуполі.

Загалом упродовж останніх двох місяців заклади культури Донецької області перейшли на нові, дистанційні, форми роботи, і всі глядачі сьогодні можуть побувати на екскурсіях у музеях. Серед них — Донецький обласний краєзнавчий музей, обласний художній музей. Це й музеї Маріуполя, Покровська, Слов’янська. Також ви можете побувати в музеї Прокоф’єва, в садибах Немировича-Данченка і Корфа, де є багато цікавих експозицій.

До уваги глядачів — онлайн-вистави Маріупольського театру. Їх дуже багато, і вони всі є на YouTube-каналі «Культура Донеччини» і на YouTube-каналі Донецького обласного центру кіномистецтва і культури, тут також можна подивитися нові фільми. Отже, кожен відвідувач може завітати онлайн до вподобаного ним закладу культури для отримання послуги.

Єдине, чого бракує творчим людям, — це спілкування, усмішок глядачів, оплесків. Бо на онлайн-концертах не почуєш оплесків. Звичайно, багато відвідувачів ставлять свої лайки, але лайки не замінюють живих відгуків.

Проте під час карантину проводяться і творчі акції. Серед них — «Привітай Ліну Костенко», «Читаю з читачем», «Дивлюся книгу в Інтернеті», «Дивлюся виставу». Ми також проводимо чимало онлайн-зустрічей театралів.

На початку травня наші коледжі й театр підтримали у Фейсбуці челендж «Залишайся вдома», започаткований митцями та відомими в України людьми. Вийшло круто, чудово і сучасно. І це підтверджує, що ми не просто перебуваємо на карантині, а працюємо на карантині, навчаємося на карантині й надаємо культурні послуги.

Не припиняють навчальний процес

— Яких саме змін зазнав освітній процес у культурно-мистецьких навчальних закладах?

Відповідаючи на це запитання, в. о. начальника управління культури і туризму Донецької ОДА Аліна Певна зазначила:

— Нині навчання відбувається дистанційно. Звісно, дехто каже і так: не навчиш дитину грати на скрипці, коли викладача немає поруч і вона не знає, правильно чи неправильно тримає ручку. Але вже два місяці діти навчаються дистанційно, і у них є певні навички. Заняття відбуваються дистанційно у всіх мистецьких школах. Усі цьогорічні випускники шкіл отримують документи про освіту після складання музичних іспитів онлайн.

Культурно-мистецькі коледжі продовжують працювати дистанційно. Крім того, вони беруть участь у дистанційних онлайн-конкурсах. Насправді це дуже серйозна мотивація для того, щоб мати певний рівень для участі у творчих конкурсних програмах.

Крім того, коледжі нині ведуть підготовку до вступної кампанії. Саме в мистецьких закладах освіти кожному абітурієнту треба буде скласти фаховий іспит за спеціальністю (заграти на музичному інструменті). І на сьогодні коледжі в повному обсязі готові забезпечити випуск учнів і прийняти абітурієнтів на навчання.

А фестивалі чекатимуть завершення карантину

— Чи довелося вдаватися до непопулярних кроків щодо зайнятості працівників закладів культури в умовах карантину?

— Жоден працівник галузі культури на території Донеччини не звільнений, — підкреслила Аліна Певна. — Всі виконують свої посадові обов’язки. На початку дистанційної роботи були незначні непорозуміння у викладачів віком 60+, але тепер вони так само дистанційно викладають, зрозумівши, як саме потрібно проводити онлайн-урок.

— Як буде скоригована подальша програма фестивалів, проведення яких навесні довелося скасувати?

— Насправді проведення деяких фестивалів, що традиційно відбувалися на Донеччині навесні, ми перенесли на більш пізній термін. 2020-го святкуватиме свою п’яту річницю наш потужний фестиваль «Дике поле. Шлях до Європи». Він був запланований на 6 червня. Ми проведемо його трохи пізніше, коли буде знято карантин і коли вже припиняться випадки захворюваності на COVID-19. Також пізніше будуть проведені фестиваль духовної музики та низка інших заходів.

Відзначення Дня Європи, який щороку святкується у травні, відбулося у форматі онлайн згідно з розробленою управлінням культури і туризму програмою.

Отже, ми не стоїмо на місці. Культурне життя на Донеччині триває!

Фото Владислава ЛЕОШКА.