Рустем Умєров.
 


Михайло Макаренко, Олесь Довгий.

Ранкове засідання 2 червня

Парламент ухвалив Постанову про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією, як державою-агресором, прав і свобод кримськотатарського народу (№ 3449). За таке звернення проголосували 310 депутатів.

У зверненні є заклик до негайного припинення будь-яких переслідувань чи дискримінаційних дій щодо представників кримськотатарського народу. Постанова закликає міжнародне співтовариство не залишатись осторонь порушень прав кримських татар. Звернення також містить заклик до міжнародної спільноти визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і долучитися 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, до вшанування пам’яті невинних жертв злочинної депортації кримськотатарського народу, скоєної комуністичним тоталітарним режимом, а також жертв проти-правних дій російської окупаційної адміністрації.

Співавтор проекту Постанови народний депутат України Рустем Умєров відзначив, що за два дні, 18—20 травня 1944 року, з Криму до Середньої Азії, Сибіру та на Урал було депортовано весь кримськотатарський народ, понад 46% депортованих померли. «Довготривалі наслідки депортації відчуваються і нині, в тимчасово окупованому Криму, — заявив Умєров. — Звернення нагадує, що депортація кримськотатарського народу у 1944 році є геноцидом». На думку авторів постанови, визнання депортації кримських татар геноцидом приверне увагу міжнародної спільноти до неприпустимості повторення подібних акцій стосовно усіх корінних народів, до нинішньої політики РФ.

У Зверненні народні депутати України закликали міжнародну спільноту активно реагувати на нові випадки порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму шляхом термінового введення додаткових санкцій, як адресних проти відповідальних осіб, так і секторальних проти Російської Федерації.

Під час обговорення всі фракції висловили свою солідарність із кримськотатарським народом. Парламентарії наголошували на неприпустимості порушень прав корінного народу Криму нині з боку російської окупаційної влади, понад сто кримських татар перебувають у російських в’язницях.

На початку пленарного засідання під час виступів від фракцій у «Слузі народу» та «Голосі» вимагали відставки міністра внутрішніх справ, «Європейська солідарність» — відставки всього уряду, «Опозиційна платформа — За життя» — запровадити кримінальну відповідальність за підписання будь-яких документів з МВФ, якщо вони не ратифіковані Верховною Радою, «Батьківщина» висловилася проти підписання нового меморандуму з МВФ, депутатська група «Довіра» — щоб правоохоронні органи встановили реальну причину загибелі народного депутата України Валерія Давиденка. Депутат від «Слуги народу» Євген Шевченко заявив, що у фракції практично всі депутати не задоволені роботою міністра внутрішніх справ.

Верховна Рада проголосувала за зміни в проведенні пленарних засідань парламенту: у вівторок та четвер — працювати у сесійній залі до 15-ї години, у середу та п’ятницю — за звичайним графіком роботи, до 14-ї години. А цієї п’ятниці замінити «Різне» на оголошення депутатських запитів. Наразі їх у парламенті зареєстровано 273, і доки їх не оголошено, запити не можуть бути направлені до відповідних органів влади. За таке рішення проголосував 321 депутат.

Депутати схвалили зміни до Постанови про внесення змін до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Прийнято також зміни до Постанови Верховної Ради України «Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору» (№ 3529) щодо перенесення сесії у зв’язку з пандемією коронавірусу на пізніший період. Згідно з Постановою мають бути проведені переговори з ПА НАТО щодо визначення нової дати сесії асамблеї.

Проект закону про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку із реформою прокуратури та змінами у системі судоустрою України (№ 3194) доповів представник Президента у Верховній Раді, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. За його словами, проект закону, внесений Президентом як невідкладний, є технічним і має на меті уточнення у зв’язку зі змінами у законодавстві України дійсних найменувань найвищих у системі судоустрою та прокуратури України органів, а також назв посад керівників таких органів. За схвалення законопроекту в другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками проголосував 301 депутат.

У цілому також схвалено проекти законів: про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи (№ 2782); про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (№ 2379); про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я (№ 2429); про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту) (№ 2077); проекти постанов про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№№ 3401 і 3402). У першому читанні — проект закону про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (№ 3438); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності (№ 3361); про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду (№ 3348) і законопроект № 3350 стосовно передачі приміщення ДП «Антонов» на проспекті Перемоги в Києві Вищому антикорупційному суду. Як зауважила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, законопроект № 3348 важливий для запобігання затягуванню судового розгляду антикорупційних справ. Він передбачає продовжити строк повноважень слідчих суддів ВАКС до трьох років (інакше у вересні з дев’яти суддів залишаться лише три), надання права ВАКС управляти майном, віднесеним до сфери його розпорядження, проводити ремонти. При цьому комітет вилучив із законопроекту дискусійну норму щодо вимог до кандидатів на посади суддів антикорупційного суду.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати державної соціальної допомоги (№ 2494) викликав чимало зауважень депутатів. Як зазначали у своїх виступах, зокрема, Юрій Павленко («ОПЗЖ»), Юлія Тимошенко, Вадим Івченко («Батьківщина»), автори численних правок, у законопроекті передбачено, що соціальний захист для малозабезпечених родин, виплати на дитину з інвалідністю, дитину, яка перебуває під опікою, буде прив’язано до сукупного доходу родини, проводитимуть перевірки матеріально-побутових умов, у яких проживають прийомні діти. Натомість голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова («Слуга народу») заявила, що розмір допомоги на дітей у законопроекті навпаки зросте: зокрема, виплати на дитину з інвалідністю збільшаться до 6226 гривень, на дитину під опікою віком до 6 років — до 4447 гривень на місяць. Третьякова також запевнила, що виплати цим категоріям дітей буде перераховано з 1 січня. За ухвалення законопроекту в другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками проголосували 239 депутатів.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив про перейменування депутатської групи «За майбутнє» на «Партія «За майбутнє», а також про створення двох міжфракційних депутатських об’єднань «За єдину українську помісну православну церкву» і «За розвиток українського ракетобудування».

На початку пленарного засідання депутати привітали з Днем народження іменинників: Іллю Киву, Миколу Княжицького та Ігоря Кривошеєва.

Парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять народних депутатів України Анатолія Матвієнка, Валерія Давиденка та композитора, Героя України Мирослава Скорика, котрі пішли із життя.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Із виступів уповноважених представниківдепутатських фракцій і груп

Інна СОВСУН, фракція «Голос»:

— У ніч з 23 на 24 травня поліцейські в Кагарлику катували жінку. Вони надягали на неї протигаз та стріляли над її головою. Після цього жінку декілька разів зґвалтували. Я не можу собі уявити, що вона сьогодні відчуває. Я щиро бажаю, аби вона знайшла в собі сили рухатись далі. Але я також розумію, що її життя більше ніколи не буде таким самим, і є люди, які у цьому винні. Це двоє правоохоронців, які її ґвалтували та катували. Ми вже знаємо їхні імена. Але це не повний перелік винних. Ми знаємо, що до 23 травня були скарги на цих самих поліцейських. Це скарги, на які ніхто не відреагував, не відреагувала система. І є людина, винна у тому, що система не відреагувала. Її ім’я — Арсен Аваков. Міністр внутрішніх справ за останні шість років мав час, аби зробити ті зміни в поліції, яких вимагає українське суспільство, але цих змін не відбувається. Поліція не захищає звичайних громадян, але дуже добре покриває своїх. Саме тому поліцейські, які вбили п’ятирічного Кирила Тлявова, нині на свободі, саме тому трапились Кагарлик і Бровари, і саме тому партія «Голос» вимагає відставки міністра Авакова.

Тарас БАТЕНКО, група «За майбутнє»:

— Насамперед група «За майбутнє» висловлює щирі співчуття у зв’язку з кончиною наших колег Анатолія Матвієнка та Валерія Давиденка. Ми також глибоко сумуємо з приводу великої втрати великого українця, композитора світової слави, народного артиста України, Героя України Мирослава Скорика. Друзі, ми констатуємо також те, що фактично в останні місяці внаслідок неефективної боротьби уряду із пандемією наші громадяни різних професій поставлені на межу виживання. У цій ситуації ми бачимо, як країна робить неефективні кроки до порятунку економіки і стає заручником міжнародного партнерства, так званого зовнішнього управління. Ми вважаємо, що Україна продовжує втрачати свою суб’єктність і повністю потрапила в залежність від міжнародних кредиторів і насамперед МВФ...

Вважаю, що ми повинні надати належну оцінку діяльності уряду. І цього тижня, розглядаючи так звану програму дій уряду, ми повинні сказати своє категоричне ні і червоними кнопками натиснути за звіт уряду і відправити його у відставку, як найбільш неефективний за останні роки незалежності.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Європейська солідарність»:

— Минулого тижня службовці ДБР атакували Національний музей Гончара. Вони злочинно штурмували музей, ламали майно, били журналістів, перешкоджали діяльності народних депутатів, порушивши щонайменше п’ять статей Кримінального кодексу. Навіть Печерський суд відмовився надати індульгенцію цьому беззаконню. Дії правоохоронців уже визнано протиправними. Штурм музею Гончара — сигнал тривоги для всіх українців. Якщо сьогодні закрити очі на це свавілля, завтра вони незаконно вдиратимуться в оселі будь-кого з наших громадян. Тому «ЄС» вимагає звільнення керівництва ДБР, а усі посадові особи, причетні до злочинного захоплення музею без рішення суду, мають бути покарані. За останній місяць уряд втратив контроль за криміногенною ситуацією. Це доводять злочини в Житомирі, Кагарлику, Броварах. Нагадаю, саме Зеленський взяв під особисту відповідальність покращення криміногенної ситуації в країні. Другий уряд лише поглиблює кризу, яку почав перший уряд. Саме тому «ЄС» ініціює висловлення недовіри всьому уряду.

Вадим РАБІНОВИЧ, «Опозиційна платформа — За життя»:

— На розгляд парламенту надійшла програма Кабінету Міністрів. З неї стало зрозуміло — нині країною керують люди, які не розуміють засад управління. Вони ані інтелектуально, ані професійно не в змозі управляти будь-чим, а тим більш — державою у такий складний період. А ми доручили уряду без будь-якого контролю підписати договір із МВФ. Цей документ зобов’язує нас продовжувати вбивчу реформу Супрун, передбачає дорогу комуналку і закриття шкіл, повний контроль державою... Нашу країну навіть не купують, а забирають, як у стародавні часи. Пропоную, щоб уряд, перш ніж підписувати документи з МВФ, отримував схвалення Верховної Ради, яка за Конституцією є керівником у державі. Пропоную ухвалити закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за підписання документів з МВФ, якщо вони не ратифіковані Верховною Радою.

Олег КУЛІНІЧ, група «Довіра»:

— 23 травня не стало нашого колеги Валерія Давиденка. У минулому скликанні ми працювали з ним разом в аграрному комітеті й він показав себе як досвідчений аграрій, як людина, яка любила і знала село. Він був патріотом своєї землі, який дуже багато зробив для своєї Чернігівщини. Його любили земляки і довіряли йому — двічі обирали народним депутатом. Його поважали за розум і принципову позицію, за доброту і порядність.

Таким ми знали і запам’ятаємо його — щирим і хлібосольним. Але вже через декілька днів після смерті цієї людини деякі ЗМІ і колеги по парламенту почали оприлюднювати свої версії загибелі та неправдиву інформацію. І це, не маючи достовірних фактів та стосунків до загиблого. Навіть округ почали ділити, не поховавши людину. Наголошую, що тільки правоохоронні органи можуть давати офіційні коментарі та робити висновки.

Євгеній ШЕВЧЕНКО, фракція «Слуга народу»:

— Звертаюся до своїх колег із фракції «Слуга народу» із запитанням: у нас є сильні люди? Чи ми й далі будемо спостерігати, як пан Аваков продовжує рушити нашу країну? Безлад, який панує на вулиці, й бандитизм уже виходять за всі червоні лінії. Пропоную ті висловлювання, які звучать у фракції, винести в публічну площину. Заявляю всій країні, що у фракції «Слуга народу» практично всі депутати незадоволені роботою МВС. Вони бачать, що це ні до чого не приведе, та відчувають, що це відповідальність кожного з нас, особисто перед виборцями та дітьми, які бояться виходити на вулицю. Вважаю, що час перестати боятися і відправити А. Авакова у відставку. Колись він, мабуть, був ефективним міністром, але час змінюється. Тому прошу всіх приєднатися до руху проти Авакова.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Ця трибуна стає майданчиком для з’ясування і розбірок між окремими гілками влади та всередині уряду. Ніхто з правлячої команди не звертає увагу на показники життя країни. Хочу їх оголосити: за період січень—травень навіть відкоригований бюджет провалено на 44,2 мільярда гривень. Якщо так триватиме й далі, то у нас не буде чим навіть Президенту заплатити зарплату. За нашою спиною готується новий меморандум із МВФ, який називається «стенд бай». Ідеться вже про 1,9 мільярда доларів, що непорівнянно з обіцяною цифрою в десять мільярдів. Тепер нам поставили нові умови — підвищення тарифів та пенсійного віку, подальша руйнація банківської системи тощо. Хочемо, щоб це все було публічним і вимагаємо негайного скликання Верховної Ради для того, щоб подивитися на цей новий меморандум.