Участь у них беруть курсанти-третьокурсники факультету підготовки спеціалістів бойового (оперативного) забезпечення, які навчаються за спеціалізацією «Озброєння та техніка інженерних військ».

За словами начальника кафедри тактики підрозділів бойового (оперативного) забезпечення видового військового вишу підполковника Дмитра Окіпняка, під час КШН майбутні офіцери виконують обов’язки за посадами командирів взводів (рот) підрозділів інженерних військ та начальників інженерної служби бригади. А головною особливістю проведення навчання є те, що курсанти відпрацьовують питання застосування інженерних підрозділів у режимі реального часу та за стандартами й процедурами НАТО. Для цього використовуються сучасні комп’ютерні технології, зокрема на основі програми імітаційного моделювання JCATS.

— Навчання для кожної навчальної групи тривають упродовж тижня. На першому етапі курсанти отримують завдання на здійснення маршу у визначений район завдовжки приблизно 40 кілометрів. Під час руху пересіченою місцевістю вони натрапляють на чималу кількість штучних перепон, серед яких, зокрема, зруйновані мости, пошкоджені дороги тощо. Окрім того, на заваді майбутнім офіцерам у віртуальному середовищі стають диверсійно-розвідувальні групи противника, — підкреслив підполковник Дмитро Окіпняк. — На цьому шляху наші вихованці встановлюють мости зі складу комплекту важкого механізованого мосту ТММ-3М1, відновлюють пошкоджену інженерну техніку, встановлюють мінні поля, вузли загороджень, ведуть інженерну розвідку тощо.

На другому етапі, після завершення маршу, курсанти повинні здійснити фортифікаційне обладнання позицій своїх військ, встановити мінно-вибухові та невибухові загородження, обладнати пункт польового водопостачання тощо.

До слова, у ролі посередників, офіцерів вищих штабів та противника діють науково-педагогічні працівники факультету підготовки спеціалістів бойового (оперативного) забезпечення, більшість з яких має бойовий досвід, отриманий під час участі в бойових діях на сході України та в миротворчих місіях у різних гарячих точках планети.

— На навчаннях використовується оптимізована система органу управління інженерним забезпеченням, що дає змогу швидше реагувати на зміни обстановки. Якщо раніше на виконання однієї ввідної курсантам необхідно було до 20 хвилин часу, то нині — в межах 5—7 хвилин, — додав керівник навчань заступник начальника кафедри тактики підрозділів бойового (оперативного) забезпечення підполковник Руслан Колос.

Загалом метою навчань є отримання курсантами практичних навичок із планування та організації виконання завдань інженерного забезпечення під час підготовки оборонного бою батальйонної тактичної групи, здобуття компетентності в управлінні інженерними підрозділами під час висування в район бойового призначення та при виконанні заходів інженерного забезпечення оборонного бою, а також формування психологічної готовності до управління підрозділами інженерних військ в умовах, наближених до бойових, за досвідом АТО/ООС.

Після завершення всіх етапів навчань його керівництво підіб’є підсумки. Важливо, що поділитись враженнями та подати свої пропозиції матимуть змогу й самі майбутні офіцери. Ці результати будуть враховані для вдосконалення навчальних програм та проведення таких заходів у майбутньому.

Фото прес-служби Національної академії СВ.