Ложа уряду.


Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина.




Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Ранкове засідання 4 червня

Верховна Рада розглянула Програму діяльності Кабінету Міністрів та ухвалила постанову про відправлення її на доопрацювання з урахуванням зауважень та пропозицій, які були висловлені під час обговорення. За таке рішення проголосували 245 народних депутатів.

Голова парламенту Дмитро Разумков повідомив, що до повноважень Верховної Ради належать розгляд та прийняття рішення про схвалення Програми діяльності Кабінету
Міністрів та надав слово Прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

Свій виступ з трибуни парламенту Прем’єр-міністр розпочав із нагадування, що його уряд з перших днів роботи зіштовхнувся із коронакризою, яку ніхто не міг передбачити.

«Ми вважаємо, що Україна достойно справилася із викликами, які постали цієї весни», — зазначив він та зауважив, що перший варіант Програми діяльності уряду подавався до Верховної Ради у визначений законодавством термін, однак було розуміння, що цей базовий документ необхідно удосконалити. За його словами, одним із кроків у цьому напрямі стала розроблена урядом програма стимулювання економіки для подолання наслідків коронавірусу.

Д. Шмигаль припустив, що ця програма дозволить уже з другого півріччя стати на рейки економічного відновлення. Водночас, за його словами, упродовж останнього місяця тривало спільне із парламентськими комітетами доопрацювання Програми діяльності уряду. «Частину з тих кроків, які були прописані у короткострокових планах програми, ми вже виконали: це стосується збільшення пенсійних виплат, допомоги із безробіття, підтримки родин, кредитування бізнесу, забезпечення лікарень та багато іншого. Окремим важливим пунктом стала відновлена фактично з нуля епідеміологічна служба країни. Пандемія насправді нікуди не зникла, тому системні заходи будуть розширюватися», — зауважив прем’єр.

Наразі програма — це доповнений та доопрацьований документ, у роботі над яким брали участь більшість народних депутатів та всі комітети Верховної Ради, переконує Д. Шмигаль. «Оновлений документ містить чіткі розрахунки, пропозиції до змін нормативно-правової бази та відповідальних осіб за впровадження кожного пункту», — сказав він, підкресливши: важливо не коли програму буде ухвалено, а щоб вона не залишалася мріями на папері, як це бувало раніше.

«Тому я прошу відправити Програму діяльності уряду на доопрацювання. Після такого кроку Кабінет Міністрів зможе внести оновлений документ, який ми спільно напрацювали. І вже після цього наш уряд буде очікувати на підтримку нового документа Верховною Радою», — підсумував прем’єр.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зазначив, що Україна за останнє десятиліття уже вдруге отримала безпрецедентний шанс. «У 2014 році війна з Росією дала нам шанс усвідомити місце кожного персонально у власній країні, а війна з пандемією у цьому році дозволила усвідомити місце нашої держави у світі, переосмислити нашу економічну модель, наші реформи, міжнародну торгівлю та відносини з міжнародними організаціями. Цей шанс з’явився тому, що відповідь на COVID-19 і на кризу мала виключно національний характер. Громадяни були залишені сам на сам із пандемією і покладалися виключно на національні уряди, а не на такі багатонаціональні установи, як ООН чи МВФ», — сказав він та висловив думку, що наша відповідь має передбачати не послужливість іноземним кредиторам та загравання з імпортерами, а безумовний захист українського громадянина та українського виробника. Саме тому, на думку голови комітету, драйвером розвитку економіки мають стати українські підприємства, а інвестором в нашу економіку має стати не іноземний, а наш бізнес. «Це не означає, що ми сваримося з нашими міжнародними партнерами. Ми продовжуємо з ними конструктивний діалог, але міжнародне партнерство має базуватися на принципах економічної самодостатності країни, на експорті вітчизняних товарів та імпорті закордонної сировини. Саме такий курс на економічну самодостатність країни ми хотіли б бачити у Програмі діяльності уряду в умовах кризи», — наголосив Д. Наталуха. Він зауважив, що уряд Шмигаля в умовах кризи не мав достатньо часу, щоб підготуватися до викликів, які постали перед нашою державою, тому профільний комітет пропонує повернути подану урядом програму на доопрацювання.

Після обговорення та ухвалення постанови № 3330 про відправлення Програми діяльності уряду на доопрацювання голова парламенту Дмитро Разумков повідомив, що Прем’єр-міністр вніс до Верховної Ради подання про звільнення Вадима Пристайка з посади віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

За наслідками обговорення цього питання, під час якого деякі народні депутати наголошували, що урядовці перед звільненням мають звітувати про свою діяльність на посаді, 296 парламентаріїв підтримали постанову про звільнення В. Пристайка.

Представляючи на посаду віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції кандидатуру Ольги Стефанишиної, Прем’єр-міністр звернув увагу, що вона очолювала урядовий Офіс із координації європейської та євроатлантичної інтеграції, тож професійно володіє цими питаннями. Постанову про призначення О. Стефанишиної віце-прем’єром підтримали 255 народних депутатів.

Міністром культури та інформаційної політики призначено Олександра Ткаченка, який очолював парламентський Комітет з гуманітарної та інформаційної політики. За відповідну постанову проголосували 263 народні депутати.

У зв’язку з призначенням на посаду міністра культури та інформаційної політики Верховна Рада підтримала заяву О. Ткаченка про дострокове складення ним повноважень народного депутата. Новообрані члени Кабінету Міністрів склали присягу перед Верховною Радою.

Завершивши розгляд урядових питань, парламентарії ухвалили в цілому законопроекти: про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності так званих «злодіїв у законі», № 2513); про Митний тариф (№ 3228); про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» (щодо продовження у зв’язку з карантином строків завершення підготовки кандидатів та докторів наук, № 3463).

Верховна Рада 292 голосами підтримала у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№ 3485). Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко зазначила, що законопроект   № 3485 передбачає внесення змін до усіх чотирьох книг Виборчого кодексу та детальніше зупинилася на проведенні місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня. «Ми пропонуємо встановити момент у часі, коли визначається вид виборчої системи, за якою проводитимуться місцеві вибори, та закріпити норму про її незмінність. Також ми впорядковуємо строки призначення різних місцевих виборів, вдосконалюємо регламентацію територіальної організації місцевих виборів, усуваємо неузгодженості в порядку формування виборчих комісій та розширюємо строки формування комісій, виводячи їх за межі виборчого процесу», — повідомила А. Загоруйко.

За основу ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ, № 3118).

Парламентарії підтримали проект постанови про звернення до Кабінету Міністрів (щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення належного соціального захисту дітей-вихованців інтернатних закладів, у тому числі дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа, № 3414).

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про створення міжфракційного об’єднання «Булінг — стоп!».

Із днем народження вітали народних депутатів Ольгу Саладуху, Сергія Лабазюка та Ігоря Молотка.