Як повідомили в міськраді, на площі розширять пішохідну зону і встановлять вісім сучасних антивандальних лав. Замість асфальту укладуть бруківку, а тротуари вимостять бетонними плитами. Також оновлять освітлення, замінять зливову каналізацію, обладнають зелені острівці. Площу будують і з урахуванням елементів доступності.

«Нові лави на площі Шевченка виготовлено за індивідуальним дизайном, вони прослужать городянам не один десяток років. Їх закуповує підрядна організація, що виграла тендер. Зважаючи на те, що ці лави не мають масового випуску, проектну документацію було надано різним виробникам. Не всі погодилися братися за виробництво таких складних елементів. Але ті, хто погодився, пропонували ціну на 7,5 тис. грн більше, ніж ми маємо за умовами договору. Якщо говорити про традиційні лавочки по 5 тис. грн, то тільки торік 450 таких зламали вандали», — розповів заступник міського голови Михайло Лисенко.

За словами архітектора проекту Євгена Васильєва, лави будуть з архітектурного бетону і ясеня. Це глобальний архітектурний елемент, покликаний активізувати соціальні зв’язки між людьми. Поверхня буде з термомодифікованої деревини, тому лави стійкі до температур.

Повністю пішохідною з велодоріжками й можливістю проїзду спецтранспорту стане після реконструкції вулиця Яворницького. Під час робіт також буде замінено й застарілі комунікації, яким уже понад півстоліття.

Як зазначив Михайло Лисенко, тільки за останній рік на вулиці було 14 поривів комунікацій, через що жителі прилеглих будинків залишалися без води.

«Також у рамках реконструкції тут проведуть комплексну заміну дерев. Уже видалили 74 аварійні, що становлять небезпеку. На їхньому місці посадять 80 нових. Це гіпоалергенні 20-річні дуби. Їх спеціально вирощують у розсадниках для міських умов», — підкреслив заступник міського голови.







Фото прес-служби міськради.