Літо — гаряча пора для випускників. Ще до початку вступної кампанії в абітурієнтів виникає чимало запитань щодо вибору освітнього закладу та перспектив тієї чи іншої професії. Про переваги навчання в Немішаївському агротехнічному коледжі «Голосу України» розповів його директор, кандидат сільськогосподарських наук, доктор філософії в галузі державного управління, заслужений працівник сільського господарства України Володимир Альохін (на знімку).

— У сучасних умовах зростає попит на активну фахову особистість, спроможну самостійно приймати креативні рішення, нести особисту відповідальність за їхню реалізацію, гнучко реагувати на зміни обставин і самій їх творити, — зауважує наш співрозмовник. — Саме таких висококваліфікованих фахівців чекають на провідних підприємствах України, в бізнесових структурах. І підприємства готові навчати спеціалістів «під себе», співпрацювати з конкурентоспроможними закладами освіти, яким і є ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж».

Нині наш коледж — це сучасний заклад освіти, цілісний комплекс, в якому органічно поєднуються навчально-виховна робота, виробнича і наукова діяльність. Більш як за столітню історію свого існування коледж наростив високий творчий потенціал, зумів зібрати колектив енергійних, ініціативних та креативних працівників, які формують духовні, морально-етичні, професійні якості молодих людей, від яких залежить майбутнє нашої держави.

— За якими спеціальностями готує фахівців ваш заклад?

— Освітня робота в коледжі здійснюється за ліцензіями Міністерства освіти та науки, які засвідчують право на надання освітніх послуг у сфері фахової передвищої освіти за спеціальностями: 051 Економіка; 072 Фінанси, банківська справа та страхування; 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка; 201 Агрономія; 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; 207 Водні біоресурси та аквакультура; 208 Агроінженерія; 211 Ветеринарна медицина; 275 Транспортні технології (на автомобільному транспорті). Ми розширюємо освітню діяльність і отримали ліцензування на дві нові професії: 181 Харчові технології та 231 Соціальна робота.

Це ті професії, які є дуже затребуваними на ринку праці. Хоч би які відбувалися реформи, завжди потрібні кваліфіковані кадри, дипломовані фахівці, озброєні сучасною наукою і практичною підготовкою — саме такі спеціалісти виходять зі стін нашого коледжу.

Я з упевненістю можу сказати, що наш навчальний заклад є популярним серед студентів, адже має все необхідне для комфортного навчання, проживання і відпочинку. До послуг наших студентів — сучасна матеріально-технічна база: 9 навчальних корпусів на впорядкованій території площею 48 гектарів, 28 лабораторій та 57 кабінетів, обладнаних комп’ютерною технікою, актова зала на 360 місць, бібліотека з книжковим фондом 115 тис. книг з читальною залою на 120 місць та підключенням до мережі Іnternet, комп’ютерні класи, спортивно-оздоровчий комплекс, стадіон, баскетбольний майданчик, тренажерні зали, їдальня, кав’ярні, три гуртожитки, медпункт, стоматологічний кабінет, різноманітні гуртки та спортивні секції, школа верхової їзди.

— Що робить адміністрація закладу для того, аби коледж був затребуваний на ринку освітніх послуг?

— За понад столітній період існування наш освітній заклад дав путівку в життя більш як 32 тисячам фахівців найпочеснішої на землі хліборобської праці. І сьогодні ми не звертаємо з обраного шляху і робимо все можливе, та, мабуть, і неможливе для того, щоб бути в авангарді закладів освіти. Доказом цього є почесне третє місце за якістю освіти і кількістю студентів серед аграрних коледжів України.

Чи є коледж затребуваним на ринку освітніх послуг? Про це свідчить статистика: у нас навчаються діти із 17 областей України. Головний аргумент на користь коледжу — висока якість освіти та високий рівень практичної підготовки випускників. Адже ми уже декілька років як впроваджуємо дуальну освіту, яка є надзвичайно популярною в Європі та у світі загалом. Значні зусилля спрямовуємо на удосконалення власної бази практики на навчально-виробничих підрозділах коледжу.

Ми маємо добре обладнані кабінети і лабораторії, потужну виробничу базу, навчально-виробничі лабораторії («Тваринництво», «Зооцентр», ветеринарна клініка, ставкове господарство), а також школу верхової їзди, щоб наші студенти-ветеринари і технологи — мали змогу оволодіти високими знаннями з біотехнології, селекційно-племінної роботи, переробки продукції тваринництва, а також догляду, утримання та лікування сільськогосподарських і домашніх тварин.

Теоретичну підготовку та практичні навики студенти-агрономи отримують в лабораторіях захисту рослин, агрохімії, ботаніки, технології виробництва продукції рослинництва, на колекційно-дослідному полі, в оранжереї. Для забезпечення належної підготовки механіків, фахівців з автотранспортних технологій, електротехніків функціонують навчально-виробничі майстерні, механізований машинно-тракторний парк з новою сучасною технікою.

В Україні не зменшується популярність економічних спеціальностей (фінанси, банківська справа), бо така освіта є престижною, дає шанс отримати цікаву роботу та відкриває шлях до подальшого добробуту. Ці перспективні професії також можна здобути в коледжі.

Загалом, наш коледж має чимало переваг. Це добре розвинена і впорядкована інфраструктура студмістечка, тісний зв’язок з бізнесом, можливість проходження закордонних практик та стажувань, отримання подвійного диплома — нашого та одного із польських навчальних закладів, з яким ми маємо відповідну угоду.

Ми запровадили програму взаємовигідної співпраці з великими агрокомпаніями та організаціями, укладаємо довготермінові угоди щодо проходження виробничого навчання та виробничої практики, надання робочих місць нашим випускникам. Зокрема, співпрацюємо з такими компаніями, підприємствами та організаціями як «Миронівський хлібопродукт», ТОВ «Комплекс Агромакс», ТОВ Фірма «Фавор», ТОВ «Агро-Рось», «Тетерівський лісгосп», ТОВ «Зоопарк 12 місяців», ветеринарна клініка «Зооветцентр», ПП «Центр охорони здоров’я», ДТЕК, ПАТ «Київобленерго», ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Агропроммаш», КП «Бучазеленбуд», Бородянська філія Головного управління «Ощадбанк», відділення ПАТ КБ «ПриватБанк», Держпродспоживслужба в Київській області та багатьма іншими.

Для коледжу актуальним є максимальне залучення бізнесу до процесу підготовки майбутніх фахівців з врахуванням потреб ринку праці, тому ми створили Раду роботодавців. Програма співпраці з ними полягає у зближенні науки і практики, навчання і бізнесу. Наші студенти отримують сучасні практичні знання, вміння і навички на провідних підприємствах, причому не тільки в Україні, а й за кордоном. Зокрема, з метою забезпечення академічної мобільності налагоджено партнерські зв’язки із закладами освіти і роботодавцями в Литві, Польщі, Німеччині, Данії. А це значно підвищує можливість успішного працевлаштування та, за активної роботи, стрімкого кар’єрного зростання випускника нашого коледжу. Напевно, немає жодного підприємства в області, де б не працювали наші випускники. Від керівників господарств, де студенти Немішаївського коледжу проходили виробничу практику, надходять схвальні відгуки і пропозиції подальшої співпраці та запрошення на постійну роботу наших випускників, що є високою оцінкою роботи колективу в підготовці фахівців.

Зберігаючи історичні традиції і національний характер вищої освіти, коледж успішно інтегрується в європейський і світовий освітній простір. Сьогодні наші студенти мають реальну можливість здобувати освіту, рівень якої відповідає міжнародним стандартам, що дозволить їм підвищити свою конкурентоспоможність на ринку праці.

— Навчальний рік завершується. Чим він був примітний для коледжу, чим порадував або розчарував?

— Нестандартно і неочікувано, на жаль, доводиться закінчувати цей навчальний рік, але ми багато чого встигли зробити. Викладацький склад зумів швидко адаптуватися до організації освітнього процесу в умовах карантину.

Практично всі наші студенти активно працювали на платформах дистанційного навчання, зокрема, Moodlе, Zoom, Team Link, CLASSROOM, Google Meet, Skype та інших. Ці платформи дозволяють найкраще реалізовувати спілкування у формі «студент-викладач», контролювати знання та, в цілому, керувати освітнім процесом. Постійний зв’язок зі студентами, онлайн-заняття, онлайн-консультації, відеоконференції, об’єктивне оцінювання — це допомогло успішно розпочати екзаменаційну сесію і, сподіваюся, успішно її завершити. Але, звичайно, краще б навчання велося стаціонарно, в звичному режимі.

У коледжі під час карантину та в період послаблення обмежень, з дотриманням усіх протиепідемічних заходів адміністрація, викладачі, окремі студенти та їхні батьки працювали над покращенням наявної матеріальної бази та території закладу. Роботи з ремонту та покращення оснащення аудиторій і лабораторій тривають фактично у всіх навчальних корпусах. Оновлюємо центральний корпус, а також 2-й корпус, де розташовано відділення «Електрифікація і автоматизація сільського господарства», та 3-й — відділення «Експлуатація та технічний сервіс машин і обладнання». Між іншим, останній корпус був відкритий у далекому 1912 році як Мироцьке сільськогосподарське училище. Ми не тільки зберегли історичну споруду, а й надали їй сучасної функціональності. Покращується матеріальна база ветеринарного відділення, зокрема, створюється сучасний рентген-кабінет для обстеження великих тварин (коней, корів). У відділенні «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» тільки за останній рік фактично з нуля створено три нові лабораторії — «Харчові технології», «Технології молока і молочних продуктів» і міні-ферма з вирощування харчового равлика, адже нині равликівництво — це новий і перспективний сегмент тваринництва. Справа незвична і нова, але ми сподіваємося, що цей унікальний та цікавий проект буде успішним. Відділення «Аграрний бізнес» відкрило нові лабораторії «Навчальна бухгалтерія», «Квітникарство», нову теплицю. На повну потужність працюють наші НВЛ «Тваринництво», «Рослинництво», «Колекційно-дослідне поле».

Усі позитивні зміни у житті коледжу здійснюються за безпосередньої участі та підтримки Національного університету біоресурсів і природокористування України і особисто його ректора Станіслава Миколайовича Ніколаєнка. З метою ефективного вирішення актуальних питань, колектив тісно співпрацює з ДУ «Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти», з Національною академією педагогічних наук, Департаментом освіти і науки Київської ОДА, депутатами обласного рівня, іншими установами. Розвиваємо тісну співпрацю з іншими закладами освіти, вивчаємо перспективний досвід, впроваджуємо найкраще в себе, проводимо наукові та культурно-виховні заходи.

— Скільки студентів плануєте набрати цього року і на які відділення? Що нового запропонуєте для них?

— Цьогоріч вступна кампанія, що вже стартувала, є надзвичайно складною з огляду на карантинні обмеження. На території коледжу ми суворо дотримуємося карантинних заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу: це і недопущення сторонніх осіб, і температурний скринінг, і дотримання дистанції, і постійна дезінфекція, адже безпека і здоров’я наших абітурієнтів, студентів, співробітників — це найголовніше.

Тому звертаюся до батьків майбутніх студентів: не бійтеся відправляти своїх дітей до нас на навчання. Тут вони будуть у повній безпеці, адже в коледжі створено все необхідне: якісні освітні послуги, належні і безпечні умови для проживання та відпочинку, здешевлене харчування, активне дозвілля. Будьте певні — ми докладаємо максимум зусиль, щоб коледж став затишною домівкою для кожного студента.

Цього року завершують навчання 380 випускників, а прийняти ми готові, як і щороку, понад півтисячі студентів. Дуже сподіваюся, що держзамовлення залишиться на рівні минулорічного — майже 400 осіб. Ми подали заявку у МОН на 345 державних місць денної форми навчання, 38 — заочної плюс бакалаврат.

З метою заохочення абітурієнтів запровадили сертифікат лояльності, який надає низку пільг студентам під час навчання, зокрема, десятивідсоткову знижку вартості проживання в гуртожитку і харчування в їдальні. Між іншим, поряд з основними професіями, наші випускники опановують і робітничі спеціальності, а це розширює сферу їхнього подальшого працевлаштування.

Реформування освіти, входження України до європейського освітнього простору, небезпека пандемії, економічна ситуація — все це вимагає кардинальних змін у змісті та якості освіти. До того ж з огляду на входження коледжів у систему фахової передвищої освіти зараз ведеться велика робота зі зміни усіх установчих документів. Відповідно до закону про фахову передвищу освіту, МОН України вже видало наказ про перейменування нашого коледжу на Відокремлений структурний підрозділ «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України».

Працюємо над розширенням методичної, наукової та виробничої баз коледжу, і, звичайно, чекаємо на нових студентів, які увійдуть до нашої великої родини.