На знімку: рятувальники Кіровоградщини під час гасіння пожеж: гине довкілля, втрачаються значні матеріальні ресурси.

Торік їх кількість була значно меншою: у природних екосистемах зафіксовано 334 пожежі, а в лісах не було жодного такого випадку.

Тож на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ і НС прийнято рішення впродовж пожежонебезпечного періоду, до 30 жовтня, заборонити розведення багать у лісових масивах, випалювання сухої рослинності в лісах, лісосмугах і на узбіччях доріг. А для здійснення контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки проводити рейди та патрулювання. На період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки для громадян тимчасово обмежать відвідування лісових масивів та лісопаркових зон.

За словами начальника управління ДСНС у Кіровоградській області полковника цивільного захисту Віталія Миронюка, нині на цілодобовому чергуванні перебуває 210 представників особового складу пожежно-рятувальних підрозділів. У разі погіршення ситуації до ліквідації пожеж залучатимуть додаткову кількість рятувальників. Аналогічно сформовані й команди для пожежогасіння у лісництвах.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко повідомила, що на випадок гасіння великих лісових пожеж на державних лісогосподарських підприємствах Кіровоградщини створили резерви пального: по чотири тонни бензину та дизельного палива та 90 літрів мастил.

Ще вісім тонн пального запасли в управлінні ДСНС.

Голова ОДА Андрій Балонь переконаний, що для своєчасного виявлення джерел займань і забезпечення гасіння пожеж на початкових стадіях необхідно посилити моніторинг природних екосистем і лісових масивів.

Окрім цього, вживатимуться заходи з ліквідації стихійних сміттєзвалищ на сільськогосподарських угіддях і прилеглих до них територіях.

Фото прес-служби управління ДСНС у Кіровоградській області.