Дизайнерська виставка авторських жіночих прикрас із натурального каменю та палеонтологічних знахідок «Природа та фантазія» відкрилась у природничому відділі Житомирського обласного краєзнавчого музею. Це перша персональна виставка майстрині-бісерниці із Житомира Олени Суйковської (на знімку).

Подивитися тут є на що: різноманітні кольє, намиста, брошки, шпильки для волосся і навіть віночок із квітами. Для їх створення майстриня використала бісер, натуральні камені (лабрадор, нефрит, керамічний композит, онікс, симбірцит, гематит, змійовик, фуксит, рожевий кварц, цитрин, перлини та перламутр), а також палеонтологічні знахідки амоніти (вимерлі скам’янілі молюски віком 100 мільйонів років), скам’янілі корали, позолочену шкіру лосося, кришталь Swarovski, намистини, скло, годинникові механізми та циферблати... Матеріали купує на базарах та ярмарках, випрошує у знайомих, вимінює, отримує в подарунок.

Олена робить прикраси більш як десять років, до чого її спонукали роботи інших майстрів. «Побачила, які речі творять із бісеру, каміння та інших матеріалів, і це мене вразило до самого серця. У своїх виробах я використовую одночасно різні елементи. Це — стиль стімпанк, що вийшов з аніме. Вироби в цьому стилі одночасно романтичні та механічні. В них багато металу, коліщаток, гвинтиків, заклепок та шкіри. І якщо все це вдало поєднати, виходить дуже цікаво», — розповіла Олена Суйковська.

На виставку Олена прийшла в кольє, створеному під час карантину. На його виготовлення витратила два тижні. За кілька місяців жінка закінчила ще дві роботи та одну ще допрацьовує.

«Мої вироби народжуються в процесі. Хоча і є приблизний ескіз. Наприклад, кольє, що зараз на мені, має десь 5—6 деталей, але спочатку їх було вдвічі більше. Я їх складала, надбавляла, замінювала, і в результаті залишилось те, що мені сподобалось найбільше. Серце кольє зроблене з амоніта — мого улюбленого каменю. Його знаходять у природі, викопують, шліфують, полірують та виробляють кабошони, з яких роблять прикраси», — розповіла майстриня.

Олена обмінюється досвідом у тематичних групах соціальних мереж, бере участь у виставках та конкурсах. Має публікації в українських журналах з рукоділля, один з яких розмістив її роботу на обкладинці. За освітою вона інженер, працює в житомирській політехніці.

Фото автора.