На початок квітня в області було утворено 53 ОТГ, до яких увійшли 872 населені пункти. У них проживає понад 575 тисяч осіб, що становить майже половину населення області. 371 із 605 сільських, селищних, міських рад увійшла до об’єднаних громад. При цьому 51 громада визнана спроможною та має прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом. Хоча вони суттєво відрізняються і за територіями, і за кількістю населення. Так, у Дунаєвецькій міській ОТГ проживає понад 37 тисяч, а в сільській — лише 1880 осіб.

Найбільшою за територією наразі є Новоушицька ОТГ, яка займає 747 квадратних кілометрів. А от найменша — Шаровечківська — площею менш як 47 квадратних кілометрів. Утім, щодо доцільності існування останньої в уряду виникли сумніви, тож у запропонованому Кабміном перспективному плані формування громад її вже немає. Місцеві жителі із цим категорично не згодні.

Маленькі, але горді

Щоб відстояти право на створення своєї громади, мешканці Шаровечки та кількох сусідніх сіл готові судитися з Кабміном. Вони вже звернулися до суду з вимогою визнати протиправним та скасувати розпорядження уряду щодо затвердження перспективного плану формування територій громад, яке передбачає приєднання їхньої ОТГ до Хмельницької.

Чому раптом підходи уряду змінилися, там не розуміють. Адже велику міську громаду із центром у Хмельницькому ще не створено, тоді як Шаровечківська була однією з перших, що стала на шлях децентралізації. Її було створено два роки тому, тоді ж її визнали економічно спроможною. Тобто ані в області, ані в столиці не виникало сумнівів, що вона не тільки виживе, а й розвиватиметься.

Зрештою, за два наступні непрості роки вона це довела, хоча ця ОТГ як була, так і залишається зовсім невеликою. До її складу увійшли лише дві сільради, у кожній з яких тільки по два села. Разом набереться менш як чотири з половиною тисячі осіб. Але «укомплектована» громада непогано: три школи, два дитсадки, три ФАПи, амбулаторія, шість закладів культури... Навіть значно більші сільські об’єднання не завжди можуть похвалитися таким.

Щодо доходів, то, може, хотілося б і більше — їх розрахунковий обсяг становить майже 7,2 мільйона гривень. Але місцеві жителі мають свої погляди на фінансове майбутнє: головне багатство ОТГ — це землі навколо обласного центру. Їхня вартість з часом тільки зростатиме. Та й число тих, хто задумає розмістити поряд із містом свої виробництва, теж може збільшитися. На це і розраховували, створюючи ОТГ.

Та уряд розцінив цю перспективу по-іншому і на свій розсуд приєднав маленьку сільську ОТГ до великої міської, що створюється на базі обласного центру.

Одні проти, інші не дуже раді

Думка про те, що саме міста з їхніми потужними бюджетами мають підтримати невеликі села, котрі не мають можливості заробляти, не нова. Теоретично все правильно. Та на ділі виходить, що до подібних союзів прагнуть далеко не всі та не скрізь. Навпаки, часто села хочуть бути хоч і біднішими, але незалежними.

Водночас і міста не поспішають брати в прийми населені пункти. Не скажеш, що згадане рішення уряду дуже порадувало владу обласного центру. У міста вдосталь своїх клопотів, і брати на себе ще й проблеми навколишніх сіл воно не надто хоче. Бо, як не крути, а фінансами доведеться ділитися. А чи матиме щось від такого об’єднання місто, іще невідомо.

Навіть пішовши на такий крок, треба добре подумати, хто представлятиме інтереси приєднаних сіл у новообраній раді, котра фактично залишиться міською.

— Варто зрозуміти, що кількість виборців у міських округах значно більша, ніж у сільських, тому в останніх небагато шансів обрати своїх представників, — поділився думками хмельницький міський голова Олександр Симчишин. — А чи захоче «міський» депутат займатися проблемами людей, які живуть за десятки кілометрів від його мікрорайонів?

Схоже, цього побоюються і в Шаровечці, тому й прагнуть відстояти свою самостійність. Там переконані, що Кабмін не мав права розформовувати вже створені громади і приєднувати їх до інших. А найголовніше — робити це без їхньої згоди.

Дізнавшись про плани уряду, Шаровечківська сільська рада ще з осені пише листи до ОДА та Кабміну з проханням звернути увагу на її думку і не перекроювати все по-новому. Але ніхто до цього прохання досі не дослухався.

Тож наразі позов громади — в суді. І тепер він має вирішувати, чи залишиться на карті області Шаровечківська ОТГ, чи її все-таки поглине Хмельницька.