1 лютого 2000
Верховна Рада  прийняла закон про визначення порядку обчислення скликань Верховної Ради України, відповідно до якого відлік скликань ВР України починався з ВР УРСР 12-го скликання, яка стала іменуватися ВР України 1-го скликання. Відповідно, обрані 1994 та 1998 законодавчі органи стали вважатися ВР України 2-го та 3-го скликань. Це рішення ухвалювали в Українському Домі, де тимчасово відбувалися засідання частини парламенту 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


5 Квітня 2000
Верховна Рада підтримала програму дій уряду Ющенка «Реформи заради добробуту».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


5 Квітня 2000
Верховна Рада підтримала програму дій уряду Ющенка «Реформи заради добробуту». У центрі Михайло Ратушний
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


16 квітня 2000
Відбувся всеукраїнський референдум, ініційований  Президентом Леонідом  Кучмою. На нього виносилося чотири питання:
 - Доповнення статті 90 Конституції положеннями, які дозволяють Президенту достроково припиняти повноваження Верховної Ради, якщо в парламенті протягом  більше аніж одного місяця не сформовано більшість. 
 - Обмеження депутатської недоторканності
 - Зменшення кількості народних депутатів із 450 до 300
 - Формування двопалатного законодавчого органу влади.
Усі чотири питання на референдумі отримали схвалення, але Верховна Рада так і не проголосувала за жодне із необхідних рішень.
Фото Олександра КЛИМЕНКА


1 червня 2000
228 народних депутатів проголосували за припинення роботи 22 тимчасових слідчих комісій із 27. Леонід Кучма в свій час заборонив органам виконавчої влади надавати слідчим структурам ВР інформацію. Тоді міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко відмовився співпрацювати з законодавцями, пояснивши, що глава МВС - не "довідкове бюро" для депутатів.
Фото Олександра КЛИМЕНКА


5 червня 2000
Промова Президента США Білла Клінтона перед українським народом
Фото Олександра КЛИМЕНКА


22 червня 2000
Верховна Рада дала згоду на притягнення до карної відповідальності та арешт депутата Миколи Агафонова (праворуч). Більше того. Народні депутати проігнорували пропозицію профільного комітету погодитися на притягнення Агафонова до карної відповідальності без арешту, таким чином, підтримавши звернення Генпрокуратури.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


20 листопада 2000
Депутат Олександр Жир, що входить до слідчої комісії парламенту з розслідування обставин зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, висловився за необхідність громадського контролю над ходом вивчення останків, що були знайдені у Таращі. Олександр Жир, Рефат Чубаров, Сергій Терьохін
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


28 листопада 2000
Оприлюднення плівок Мельниченка
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


14 грудня 2000
О 12:30, як і було заплановано, в парламенті почалося спеціальне засідання, присвячене інформації про хід розслідування справи щодо зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Депутати 250 голосами "за" проголосували за демонстрацію відеоплівки із записом заяви офіцера Держслужби охорони Миколи Мельниченка. Засідання вів перший віце-спікер Медведчук. 
Цього ж дня проголосували за відставку Кравченка
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА


Грудень 2000
Акції “Україна без Кучми”, до яких долучалися і народні депутати. У центрі Олександр Мороз
Фото Олександра КЛИМЕНКА


Грудень 2000
Акції “Україна без Кучми”, до яких долучалися і народні депутати. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА