Потроху звикаємо до окремих рахунків: один — за газ, другий — за його доставку.

Нагадаємо: в грудні минулого року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати доставки газу. Тому з 1 січня 2020 року послуги доставки вилучено із загального рахунку за газ.

Тепер нас переконують: мовляв, продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії. Тому й рахунки за газ та його доставку сплачуються окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку — газорозподільна компанія. А це дві різні юридичні особи. Отже, дві компанії — дві платіжки.

Тепер до змін. За попередніми прогнозами, рахунки за доставку газу в липні мали зрости приблизно на 20%. Однак криза внесла свої корективи. 24 червня НКРЕКП ухвалила низку рішень про внесення змін до «зимового пакета» постанов, якими з 1 липня встановлено нові тарифи на розподіл газу.

Друга хвиля подорожчання виявилася істотно нижчою, ніж планувалося. Наприклад, якщо раніше в АТ «Вінницягаз», скажімо, вартість послуги за транспортування газу повинна була підвищитися з 1,07 грн до 1,31 грн (з ПДВ) за доставку 1 куб. м, тобто на 22%, то за фактом з 1 липня вона підвищиться на 6% — до 1,13 грн за доставку 1 куб. м.

Не зміниться тариф у рахунках споживачів Донецькоблгазу, Київгазу, Коростишівгазу, Кременчукгазу, Тернопільміськгазу та Харківміськгазу, а вартість послуг Київоблгазу, Кіровоградгазу, Рівнегазу символічно підвищиться на 1%. Істотно подорожчають послуги з транспортування блакитного палива споживачам Мелітопольгазу (22%), Одесагазу (21%), Уманьгазу (17%), Гадячгазу (16%), Запоріжгазу (15%).

Вл. інф.