Скептики сумнівалися, що випускники шкіл Криму, котрі вступали до вишів Херсонщини вже після окупації півострова, потягнуть навчальну програму у материкових закладах. Адже якість освіти у «путінському раю» невпинно погіршується, та й про вивчення української мови, історії, літератури там «рішуче забули». Та ось на факультеті філології та журналістики Херсонського державного університету склали державні іспити здобувачі вищої освіти ступеню бакалавра двоє молодих кримців — Ангеліна та Ісмаїл. Цілком успішно!

Ангеліна — з Судака, Ісмаїл — із селища Первомайського, і досі мешкають у АРК. Вступали до ХДУ у 2015—2016 роках, мабуть, для України найважчих. Для складання іспитів їм навіть перетинати адміністративну межу нині не треба: спілкувалися з екзаменаційною комісією дистанційно, за допомогою електронної платформи Zoom (перебіг іспиту записували на відео для контролю). Автор цих рядків був присутній у цей час як незалежний спостерігач. Тому можу засвідчити, що й Ангеліна, й Ісмаїл не просто розуміли питання й відповідали на них, а вільно володіли, ба навіть вишукано розмовляли українською. Вони зналися на минулому та сучасності української періодичної преси та радіо, навіть принагідно посилалися на її нинішніх дослідників. Представлені наукові роботи з історії журналістики на Херсонщині також вирізнялися свіжістю й оригінальністю.

Голова екзаменаційної комісії, заслужений журналіст України Анатолій Жупина визначив, що рівень знань кримці показали досить високий, тож за іспити обидва бакалаври отримали «добре». Таких репортерів місцеві редакції уже зараз з руками відірвали б. Та в Криму обидва студенти за майбутнім фахом не працюють. Адже український диплом у провладних медіа, м’яко кажучи, не вітають. Тож Ангеліна, з якою автор цих рядків також мав змогу поспілкуватися через Zoom, не приховувала, що з малої батьківщини хоче виїжджати — але тільки не до Росії. Та й Ісмаїл планує далі залишитися в ХДУ, щоб вивчитися на магістра.

Таке рішення у виші, до речі, лише вітають. Ректор Херсонського державного університету професор Олександр Співаковський зауважує: «У нас нині навчаються 52 студенти з окупованого Криму. Вступили через освітній центр «Крим-Україна». На них — жодних нарікань. Як правило, це дуже цілеспрямовані, талановиті й енергійні юнаки та дівчата. Вони не байдикують, лекцій та семінарів не пропускають без дуже поважних причин. Адже розуміють: ті знання та професійні навички, які вони здобувають в університеті, — це запорука, причому багато в кого єдина, успішної кар’єри в Україні чи в будь-якій іншій європейській державі. Адже Україна — це Європа».

На знімку: члени екзаменаційної комісії ХДУ дистанційно приймають іспит у молодих кримців.

Фото автора.