Та попри це винагороду за працю тих, хто хліб збирає, не зменшують, а часом навіть підвищують — кваліфіковані спеціалісти в дефіциті, і їх треба заохочувати.

За роботу в полі в розпал літньої спеки в степовій Таврії можна отримати таку зарплату, про яку навіть гастарбайтери в сусідній Польщі тільки мріють. У безперечних лідерах тут — механізатори та комбайнери. Їхня винагорода за працю впродовж світлового дня на косовиці — майже сотня доларів у еквіваленті національної валюти! «Платимо за роботу на техніці в жнива від 2,5 до 3 тисяч гривень за день. Та будь-кого не беремо: віддаємо перевагу комбайнерам та механізаторам не тільки з досвідом роботи, а й умінням працювати на сучасній техніці, насиченій електронікою», — каже Микола Шмигирівський, заступник генерального директора сільськогосподарського підприємства «Новопетрівське» (Нижньосірогозький район).

Утім, аграріям бракує не тільки грамотних фахівців на жнивах, а й сучасної збиральної техніки. У Головному управлінні Держпродспоживслужби Херсонщини повідомили: у регіоні значиться 3026 комбайнів. Але від початку календарного року на облік поставили лише 30 нових агрегатів. Тоді як оновлення потребує щонайменше третина парку!

Фото: agro-yug.com.ua