Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Уся країна має чітко побачити, що кошти використали для конкретної справи. Важливо, щоб люди розуміли: держава минулими роками виділяла мільйони, а іноді мільярди для того, щоб запобігти руйнуванням від повеней, але ці кошти використовувалися неефективно. Ми цього року отримали наслідки такої безгосподарності», — зазначив він та підкреслив, що місцева влада подає відповідні розрахунки, а далі кошти підуть в регіони та виплачуватимуться людям, а також спрямовуватимуться на відновлення інфраструктури. Глава уряду також запевнив, що виділення 700 мільйонів гривень — це лише початок. «Найближчими днями очікуємо розрахунки, скільки ще коштів потрібно. Місцевій владі я дав доручення значно прискорити всі процеси, щоб люди не чекали тижнями, а могли почати відновлювати домівки, дороги, мости, лікарні», — сказав Д. Шмигаль.

Також глава уряду повідомив, що ще минулої п’ятниці працівникам державних шахт було додатково перераховано майже 340 мільйонів гривень. «Це означає, що вперше за значний період у держави немає боргів перед шахтарями в поточному режимі», — запевнив він.

Кабмін ухвалив рішення про виділення 305 мільйонів гривень для забезпечення житлом майже 300 родин військовослужбовців, які боролися з російською агресією на Донбасі та отримали поранення.

Коментуючи доручення Президента щодо збільшення розміру мінімальної зарплати, прем’єр повідомив, що 1 вересня нинішнього року її пропонується довести до 5 тисяч гривень, з 1 січня наступного року — до 6 тисяч та з 1 липня 2021-го — до 6,5 тисячі гривень. «Розрахунки експертів свідчать, що це не тільки сприятиме поліпшенню добробуту наших людей, а й матиме позитивний ефект для економіки нашої держави», — сказав він.

Уряд затвердив представлений віце-прем’єр-міністром — міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим експериментальний проект запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Зокрема, уже з 6 липня цього року замість реєстру ДАБІ має запрацювати новий електронний реєстр, який забезпечуватиме повну прозорість будівельної діяльності.

Міністр фінансів Сергій Марченко представив звіт про використання передбачених змінами до Держбюджету 2020 року майже 65 мільярдів гривень Фонду боротьби з коронавірусом. За його словами, станом на сьогодні уже розподілено 19 мільярдів гривень та схвалено окремі протокольні рішення уряду щодо використання ще 45,7 мільярда гривень. «Урядом, зокрема, ухвалено рішення про спрямування майже 9 мільярдів гривень до Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття», — сказав міністр, зазначивши, що загалом допомогу з безробіття отримують майже 430 тисяч осіб, що майже вдвічі більше, ніж торік. Крім того, допомогу з часткового безробіття буде надано майже 12 тисячам роботодавців, в яких працюють понад 110 тисяч осіб, передбачено виділення 1,6 мільярда гривень допомоги дітям фізичних осіб — підприємців, що належать до першої та другої груп платників єдиного податку, майже 3 мільярди гривень передбачено на заходи із запобігання поширенню COVID-19 та 2,5 мільярда гривень для Фонду соціального страхування.