Увесь світ з нетерпінням чекав 2 липня, на яке Вищий адміністративний суд Туреччини призначив розгляд питання про перетворення собору Святої Софії (Ая-Софія) у Стамбулі із всесвітньо відомого музею на мечеть.

Як повідомила турецька газета Daily Sabah, засідання суду почалося в призначений день і тривало лише 20 хвилин. Судді заслухали думку представника сторони, котра наполягає на передачі музею мусульманам. На його думку, історична будівля була власністю султана Мехмета Завойовника, який підкорив Константинополь у 1453 році. І видав указ про використання її для релігійних цілей мусульманами. По суті, собор Святої Софії нині належить фонду, який управляє цим даром султана. Згідно з турецьким законодавством уряд не може розпоряджатися майном будь-яких фондів. І тому, на думку заявника, урядове рішення, ухвалене в 1934 році на пропозицію першого президента Турецької Республіки Кемаля Ататюрка, про перетворення будівлі на музей, по своїй суті, було й залишається протизаконним.

Суд ухвалив, що статус собору Святої Софії в Стамбулі може бути змінено указом нинішнього президента Реджепа Ердогана. І заявив, що повернеться до розгляду цього питання максимум через 15 днів. Однак турецькі ЗМІ зазначають, що президент найближчим часом (за два—три дні) може вирішити питання про зміну або збереження статусу собору Святої Софії.

Проти зміни статусу музею різко виступає православна Греція. «Сподіваємося, що президент Ердоган не ухвалить такого рішення, яке завдасть серйозної шкоди іміджу Туреччини», — заявив міністр закордонних справ цієї країни Нікос Дендіас.

Представник Білого дому Майкл Помпео від імені США «закликав владу Туреччини залишити собор Святої Софії в статусі музею». Він зауважив, що це продемонструє готовність Туреччини поважати традиції, пов’язані з релігією і її багатоликою історією. «Необхідно, щоб усі мали доступ в собор», — наголосив держсекретар США.

А патріарх Константинопольський Варфоломій підкреслив, що перетворення собору на мечеть погіршить ставлення християн в усьому світі до мусульман. І закликав Реджепа Ердогана не допускати нового напруження між представниками різних релігій.

Ці заклики спричинили лише роздратування Анкари. Офіційний представник МЗС Туреччини Хамі Аксой заявив: «Ніхто не має права говорити про наші суверенні права в манері на кшталт: «ми закликаємо, ми вимагаємо»... Ая-Софія розташована на нашій землі, є власністю Туреччини, як і всі наші культурні цінності. І її статус — внутрішня справа Туреччини».