На знімку: еколого-соціальна проблема з висоти пташиного польоту.

Небезпеку створює спиртозавод, що розташований у селі Попівка, але промислові відходи скидає до міської каналізаційної мережі. Стоки майже не очищаються, тому люди скаржаться на жахливий сморід. Він не тільки дуже неприємний, а й становить загрозу для здоров’я.

Аромати від барди

За результати аналізу повітря, вміст у ньому аміаку, сірководню та інших шкідливих «ароматизаторів» у багато разів перевищує допустимі норми. Від цього страждають жителі не лише Конотопа та Попівки, а й інших населених пунктів. Міський голова Конотопа Артем Семенихін порівняв вплив спиртозаводу на довкілля з терористичним актом і зажадав від поліції, щоб та за завдання шкоди людям відкрила стосовно підприємства кримінальне провадження.

Проблема «із бородою» — їй уже не один рік. Минулого року у Конотопі вже приймали рішення від’єднати міську каналізацію від відстійників підприємства, де накопичується барда — мелясні відходи виробництва спирту. У районі навіть розробили проект, але він так і залишився на папері. А. Семенихін вважає, що спиртозавод продовжує працювати у попередньому режимі через те, що до цього бізнесу причетні впливові люди.

У Конотопі готують рішення про введення у місті надзвичайного стану. Його оголосять, якщо найближчим часом нічого не зміниться, а спека продовжиться — через неї концентрація шкідливих випарів у повітрі збільшується.

Область допоможе?

Екологічна ситуація у Попівці і в Конотопі, через яку, окрім іншого, відбулося погіршення суспільно-політичного клімату, привернула увагу Сумської облдержадміністрації. До району виїхала заступник голови ОДА Тетяна Мироненко. Разом із нею були фахівці-екологи та регіональне керівництво Держпродспоживслужби. Посадовці провели нараду, на якій був присутній тимчасовий виконувач обов’язків директора Попівського експериментального заводу Павло Шабан. Він поінформував: минулого року на підприємстві дещо зробили, щоб у довкілля не потрапляли отруйні запахи. Зокрема, засипали землею один із бардовідстійників і вважали, що це допоможе. Та прийшло спекотне літо, і виявилося, що проблема нікуди не поділася.

Цього року, поінформував очільник спиртозаводу, було вжито додаткових заходів. До бардовідстійників запустили спеціальні бактерії, котрі мають переробляти вміст рукотворних ємностей та нейтралізувати неприємні запахи. Бактерії поки що не допомогли, але їх продовжуватимуть заселяти до бардовідстійників і надалі. Павло Шабан нагадав: попри неприємності, що йдуть від спиртозаводу, на ньому працює 78 осіб, і підприємство справно платить податки.

Технології потребують «політичної волі»

Тетяна Мироненко запевнила: в облдержадміністрації щодо екологічно-соціальної проблеми, котра загострилась у Конотопському районі, — винятково державницький підхід. А це означає, що обласна влада передусім захищатиме права та інтереси людей. Контролюючі органи обласного рівня ретельно вивчать ситуацію та запропонують шляхи розв’язання проблеми. Остаточне рішення приймуть на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбудеться в Конотопі.

Від себе до вищесказаного додамо: проблема, що виникла у Конотопі, для України, на жаль, не унікальна. Дуже гостро вона стояла на Вінниччині, де через діяльність ДП «Тростянецький спиртовий завод» у підприємства виник серйозний конфлікт із місцевими жителями. Через це на спиртозаводі будують випарну станцію, завдяки якій рідка барда перетвориться на суху, а її обсяги зменшаться у десять разів. Ці відходи відправлятимуть на інше підприємство, де їх розщеплять на дві складові — біогаз і цінне та екологічно чисте добриво для аграріїв. Тому проблема у Конотопському районі на Сумщині, за великим рахунком, лише одна: змусити власників Попівського спиртозаводу вкласти кошти у технологію завтрашнього дня. Рано чи пізно, та це все одно доведеться робити.

Сумська область.

Фото sm.gov.ua.