Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Під час позачергового засідання Верховна Рада ухвалила рішення про звільнення Юрія Терентьєва з посади Голови Антимонопольного комітету. Відповідну заяву на ім’я глави парламенту він подав 1 липня, але до сесійної зали для розгляду цього питання не прийшов з огляду на начебто відкликання своєї заяви. Утім, за інформацією Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, на момент розгляду цього питання жодного іншого офіційного документа, окрім заяви про відставку, в парламенті не було. Водночас народні депутати наголошували на тому, що мають багато запитань до очільника цієї установи й були б не проти заслухати звіт про діяльність Антимонопольного комітету починаючи з 2015 року. Так, представник фракції «Слуга народу» Олександр Качура, наприклад, зауважив: «Ви бачите — як Юрія Терентьєва немає в цій залі, так само в нас в країні немає Антимонопольного комітету. І це відчувають абсолютно всі українці в нашій державі». Долю цього кадрового питання визначили 226 голосів народних депутатів, які підтримали відставку Ю. Терентьєва.

Парламентарії внесли до порядку денного сесії проект змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров’я (№ 3671). Його розглядали за скороченою процедурою і майже без обговорення. 

Виступила тільки представниця фракції «Європейська солідарність» Яна Зінкевич. За її словами, прийняття цього документа дасть змогу забезпечити покращення освітнього процесу в сфері охорони здоров’я шляхом реалізації права на надання медичної допомоги науково-педагогічними працівниками закладів вищої освіти, які відповідають кваліфікаційним характеристикам, та реалізації права на участь у наданні медичної допомоги лікарями-інтернами. «Цей законопроект є надзвичайно важливим і потребує невідкладного ухвалення у зв’язку з епідемією коронавірусу та великою кількістю хворих серед медичного персоналу. Ми підтримуватимемо його за основу і в цілому», — зауважила парламентарій. Зміни ухвалили в другому читанні 285 голосами.

До порядку денного сесії внесли й проект закону про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності (№ 3668). Я. Зінкевич висловилася і з приводу цієї ініціативи, наголосивши, що до документа надійшло чимало зауважень від Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. Однак на голосування його поставили тільки для того, щоб взяти за основу. І така пропозиція набрала 265 голосів.

Майже безперервний сесійний день фактично вже добігав кінця, але народні депутати все ж розпочали гарячу дискусію щодо проекту змін до закону про Державний бюджет України на 2020 рік. Ними має відкритися фінансування для новоствореного міністерства екологічної політики (№ 3664). Під час обговорення народні депутати критикували рішення нової влади, яка рік тому знищила це міністерство. Представниця фракції «Голос» Леся Василенко, зокрема, наголосила: «Нарешті уряд виправляє помилку, яку створив сам собі, об’єднавши два міністерства і дозволивши енергетиці рейдернути екологію. Наслідки такого рейдерства ми спостерігаємо вже не один місяць. Усі ці безпрецедентні пожежі, які відбуваються на території України в наших лісах, паводки, які знищують і зносять цілі населені пункти, — це результат браку екологічної політики в нашій державі. Ця помилка має бути виправлена. І нарешті вже створено міністерство екологічної політики. Але для того щоб воно почало працювати, йому потрібні гроші. Вони потрібні на екологічні програми, для того щоб сформувати команду і щоб запрацювала «штатка». Доки це міністерство не буде працювати, ми й надалі спостерігатимемо за пагубними наслідками браку екологічної політики. І залишатимемося свідками того, як порушується базове право українців на екологічну безпеку, закріплене в Конституції України». За те, щоб повернути фінансування екологічним програмам, проголосувало 238 парламентаріїв.

Водночас народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Олександр Колтунович зауважив таке: «Зверніть увагу і прислухайтесь до опозиції щодо того, що необхідно все-таки роз’єднати Міністерство економіки та торгівлі й Міністерство агропромислового розвитку. Бо така важлива галузь, як сільське господарство, повинна мати окремого координатора процесів, які відбуваються нині».

Наступне питання розглянули в рекордно короткі строки. Буквально за кілька хвилин народні депутати проголосували в другому читанні за проект змін до закону про державну службу щодо кандидатського резерву (№ 3491). Зелену кнопку натиснули 258 парламентаріїв.

Насамкінець на розгляд винесли проект змін до деяких законів щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (№ 3658). Цей документ подано до Верховної Ради 15 червня Кабінетом Міністрів, а Президент визначив його як невідкладний. У пояснювальній записці вказується на те, що законопроект розроблено з метою прискорення переходу до нової конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики шляхом проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки й збалансування кошторису та для вирішення нагальних викликів галузі. Для цього пропонується внести низку змін до законів про альтернативні джерела енергії, про ринок електричної енергії, про режим іноземного інвестування, про оренду державного та комунального майна в частині удосконалення умов підтримки виробників за «зеленим» тарифом.

Під час позачергового засідання йшлося про схвалення законопроекту тільки в першому читанні. Перед голосуванням представник «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич заявив про конфлікт інтересів у цьому питанні у зв’язку з тим, що його родині належить частка в компанії, яка займається виробництвом альтернативної електроенергії. За основу документ взяли 268 голосами. А от скоротити термін підготовки законопроекту до другого читання та подання до нього альтернативних документів не вдалося.

Так, у п’ятницю по обіді народні депутати встигли розглянути 12 питань порядку денного. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив про закриття позачергового засідання, яке розпочалося одразу після ранкового, аж після 17-ї години.