З такою ініціативою виступили представники громадської організації «Association Noosphere» (м. Дніпро) і звернулися по підтримку до обласної влади і провідних технічних вузів регіону.

Такі лабораторії вже функціонують у Києві, Дніпрі, Рівному, Житомирі та Черкасах.

За словами представників організації, Noosphere Engineering School — це мережа інноваційних лабораторій, орієнтована на студентів, створення якої ініціював доктор економічних наук, бізнесмен і засновник космічної компанії Firefly Aerospace Макс Поляков. І вони зацікавлені в співпраці з університетами Запорізької області та науковими осередками.

Як розповіла фахівець із корпоративних комунікацій Noosphere, Єлизавета Бреус, мета проекту — створення продукту за підтримки експертів Noosphere, викладацького й наукового складу університетів Запоріжжя. За підтримки ідей студентів, у яких горять очі.

«Ми хочемо мати на виході життєздатний продукт. Не аутсорсинг і послуги для якихось незрозумілих замовників. А створювати та розвивати інженерну галузь тут. Наша молодь повинна мати можливість працювати не на закордонних замовників, а для себе, для своєї країни, відроджувати інженерну галузь України. Для цього ми готові інвестувати не тільки кошти, а й знання, і досвід своїх експертів, — зазначила Єлизавета Бреус.

Представники Noosphere познайомилися із Запоріжжям, зустрілися з ректорами провідних вузів регіону. Побачивши розуміння та бажання з боку представників інженерно-технічних шкіл і влади, запропонували відкрити лабораторію обласного масштабу.

Ідею мережі інтелектуальної, наукової творчості, яка створюватиме платформу для трансформації глибоких інженерних ідей у конкретні продукти національного й планетарного масштабу, поділяє й перший заступник голови облради Єгор Семенков.

— Така інжинірингова школа допомагатиме нашим студентам розвиватися та розвивати аерокосмічний кластер. Тому, наше завдання — залучити цю компанію, показати їй, що ми відкриті, й нам можна довіряти. Докладемо всіх зусиль, щоб у Запоріжжі з’явився аерокосмічний напрямок.

В облраді вважають, що регіон для цього має всі можливості: моторота машинобудівні підприємства, підприємства з виробництва й експлуатації автоматичних систем управління ракетно-космічної техніки, розробники і виробництва радіолокаційної техніки та інші наукоємні підприємства. А, головне — є талановита молодь, яка готова розвивати інженерну галузь і створювати фундамент сучасної економіки сучасного регіону.

Створення платформи для трансформації інженерних ідей на конкретні продукти аерокосмічної галузі могло б дати новий імпульс для поступального руху області. Адже в умовах, коли світ змінюється з космічною швидкістю, регіону потрібні нові драйвери підйому економіки.

«Та промисловість і ті технології, які сьогодні є в Запоріжжі, створювалися на початку 1930-х років. Вони застаріли. А космос розвиватиметься. Тому ми, зважаючи на те, як розвиваються найпросунутіші країни, хочемо, щоб і в Запоріжжі з’являлися інноваційні технології. А найінноваційніше на сьогодні — це дослідження космосу. Тому ми докладаємо зусиль, щоб люди, які вже мають конкретні кейси, навички, проекти, реалізовані в цій сфері, заходили саме в Запоріжжя», — розповів Єгор Семенков.

Фото прес-служби Запорізької облради.

ДОВІДКА

Макс Поляков — міжнародний підприємець у сфері космічних технологій та IT, доктор економічних наук та громадський діяч. Керуючий партнер інвестиційного фонду Noosphere Ventures, а також засновник компаній Firefly Aerospace, EOS DA, SETS, Renatus, MaxPay та інших. Ідейний натхненник і засновник Асоціації Noosphere.