Можна сподіватися на гарний урожай, якщо погода дасть зібрати.

Скільки зерна в колосі, визначали напередодні збирання фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Участь у виїзді на поля низки господарств брав також керівник відділу рослинництва департаменту Ігор Федчишин. Каже, особисто переконався в наведених вище цифрах.

Щоправда, намолотити збіжжя на рівні біологічної врожайності неможливо, без втрат не обійтися.

— Озима пшениця може дати на круг по 60—70 центнерів зерна, — припускає фахівець. — Це показники на рівні минулого року. Нині озимого ячменю збирають від 40 до 50 центнерів з гектара. Пшениця традиційно віддячує кращим урожаєм. Чекаємо початку обмолоту цієї культури.

Цьогорічні жнива в області розпочали ще наприкінці червня, приблизно на десять днів раніше, ніж торік. Першими вивели комбайни в поле в південних районах — Ямпільському, Бершадському та Могилів-Подільському. Слідом приступили до обмолоту в Мурованокуриловецькому, Оратівському, низці інших районів. Косять озимі ячмінь та ріпак.

Після п’яти-шести днів збиральної кампанії небо затягнуло хмарами, стали випадати дощі.

— Їх уже не треба стільки, — ділиться думками керівник сільгосппідприємства в селі Кричанівка Могилів-Подільського району Олексій Бондар, з яким спілкувалися у вівторок, 7 липня. — Зернові цього року переважно низькорослі. Чому? Коли сіяли, було мало вологи, зима минула без снігу й навесні дощі випали аж у другій половині травня. Нині все навпаки — поле напилося досхочу. Від надлишку вологи стебла вимокають, не вдасться уникнути полеглиці. Та й зерно може проростати в колосі.

За прогнозом співрозмовника, зерна в господарстві зберуть менше, ніж торік, а кредитів мають більше. Ситуація непроста.

Загалом ранні зернові та зернобобові в області становлять 414,1 тисячі гектарів. Як каже керівник господарства в селі Тростянець Ямпільського району Анатолій Комар, комбайнери змагаються наввипередки з дощами.

— Погода вкрай непередбачувана, — розповідає Анатолій Комар. — То спека, то раптове зниження температури. Ще й з неба ллє. Зібрати врожай буде непросто. Втрат не вдасться уникнути. Дай Боже помилитися...

Вінницька область.