Маневицька районна рада (Волинська область) прийняла Звернення, де висловилася щодо перспектив створення району з центром у смт Маневичі:

«06 березня 2020 року при Міністерстві розвитку громад та територій України відбулося обговорення майбутнього субрегіонального адміністративного устрою України, зокрема і Волинської області. Результати обговорення будуть покладені в основу майбутніх законодавчих актів. З опублікованих матеріалів відомо, що учасниками громадського обговорення проігноровано рішення Маневицької районної ради від 26 вересня 2019 року № 44/37, яким депутати районної ради просили не ділити район в силу економічних, інфраструктурних і багатьох інших факторів, та з огляду на наявну інфраструктуру, єдність питань, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, та географічне положення запропонували утворити район у складі Маневицького, Камінь-Каширського, Любешівського районів, що цілком відповідає рекомендаціям щодо реформування Міністерства розвитку громад та територій України. Рішенням Любешівської селищної ради від 26 листопада 2019 року № 2-33/5, зокрема і те, що Любешівський, Маневицький, Камінь-Каширський райони віднесені до території, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, запропонували на основі трьох районів утворити район та, враховуючи розвинуту інфраструктуру, вигідне географічне положення відносно населених пунктів Любешівського, Маневицького, Камінь-Каширського районів, центром новоутвореного району мають стати Маневичі».

Любешівська селищна рада (займає 80 відсотків території Любешівського району із населенням 28758 осіб) вважає, що утворення четвертого району Волинської області сприятиме економічному розвитку, зростанню добробуту та якості життя мешканців.

Витяг із рішення 33-ї сесії:

«Поліські райони Волинської області мають певну специфіку, займають значну територію області. Чимало проблем для цих громад є типовими, зокрема, вони всі належать до території, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, а тому цілком логічно нинішні Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони об’єднати в один, чисельність населення якого становитиме понад 150 тисяч жителів, а площа сягатиме 5,5 тисячі кілометрів.

Отже, створення окремого четвертого району сприятиме інвестиційній привабливості та примноженню економічного розвитку Поліської частини Волинської області, що загалом позитивно вплине на добробут та якість життя мешканців цих громад.

Ураховуючи вищевикладене, депутати Любешівської селищної ради вважають, що створення четвертого району у Волинській області є необхідним. І, ураховуючи розвинуту інфраструктуру, вигідне географічне положення відносно населених пунктів Любешівського, Маневицького та Камінь-Каширського районів, центром новоутвореного району має стати смт Маневичі».

Рішенням Волинської обласної ради від 12 березня 2020 року № 29/49 підтримано Звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства розвитку громад та територій України, народного депутата України І. Констанкевич, голови Волинської ОДА Ю. Погуляйка та голови Волинської обласної ради І. Вахович щодо створення в північно-східній частині Волинської області повіту чи округу в складі Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського районів із центром у селищі Маневичі населення якого становитиме понад 150 тисяч жителів.

Маневицька районна рада аргументовано підкріплює своє бачення адміністративно-територіального устрою Волинської області. Наведемо лише частину:

«Перевагами селища Маневичі як центру потенційного району є розміщення тут Маневицької місцевої прокуратури (обслуговує 5 районів), Маневицького окружного суду (2 райони), Маневицької окружної виборчої комісії (4 райони), Маневицького об’єднаного управління водного господарства (3 райони), Маневицької ДЕД ДП «Волиньоблавтодор» (територія 4 районів), Маневицького міжрайонного відділу ДУ «ВОЛЦМОЗУ» (2 райони), Державної установи Маневицька ВК-42, центру батальйону територіальної оборони при Маневицькому райвійськкоматі, потужного ЦНАПу, який надає послуги жителям не тільки Маневицького, а й Камінь-Каширського та Любешівського районів. У Маневичах також розміщено Центр обслуговування клієнтів ТОВ «Волиньелектрозбут», який обслуговує споживачів електроенергії Маневицького, Камінь-Каширського та Любешівського районів.

У селищі Маневичі розташована потужна центральна районна лікарня, яка в рамках медичної реформи підписала договір із Національною службою здоров’я України по 9 пакетах медичних гарантій, а Камінь-Каширська ЦРЛ, до прикладу, — лише по 4 пакетах.

Зазначаємо, що Маневичі розміщені на перетині двох доріг державного і міжнародного значення Київ—Варшава та Луцьк—Брест, а також мають пасажирську і вантажну залізничні станції, що сприяє простому сполученню з обласним центром — м. Луцьк та столицею України — м. Київ. Через таке географічне розташування налагоджено комфортне транспортне сполучення з Маневичами переважної більшості населених пунктів Маневицького та Любешівського районів та частини Камінь-Каширського району.

Поточний економічний потенціал Маневицького району більший, ніж сумарно Камінь-Каширського і Любешівського районів. Так, у 2019 році обсяг реалізованої продукції Маневицького району становив 402,7 мільйона гривень, Камінь-Каширського району — 125,8 мільйона гривень, Любешівського району — 31,1 мільйона гривень. Середньооблікова чисельність штатних працівників становила у 2019 році 5100 осіб у Маневицькому районі, 4300 працівників у Камінь-Каширському районі та 2100 працівників у Любешівському районі. Власні доходи місцевих бюджетів у 2019 році Маневицького району становили 155,7 мільйона гривень, Камінь-Каширського району — 96,6 мільйона гривень, Любешівського району — 62,9 мільйона гривень. Капітальні інвестиції у 2019 році у Маневицькому районі становили 123,1 мільйона гривень, у Камінь-Каширському районі — 83,1 мільйона гривень, у Любешівському районі — 62,5 мільйона гривень. Таким чином, офіційні цифри свідчать про репресивність та невисокий рівень економічного та людського потенціалу міста Камінь-Каширський та району в цілому.

Маневицький район пропонується розділити між двома майбутніми районами. Однак є низка переконливих аргументів, чому не можна ділити територію існуючого Маневицького району. По-перше, більша частина населених пунктів району (включаючи проєктну Красновільську ОТГ) є постраждалими від Чорнобильської катастрофи та потребують єдиного підходу щодо вирішення питань пільгового харчування школярів, виплат пільг та компенсацій, пенсійного забезпечення тощо. По-друге, Маневицький район — єдиний в області, що входить до 30-кілометрової зони спостереження Рівненської АЕС та потребує єдиного підходу до вирішення питань цивільного захисту, оповіщення та евакуації населення у випадку надзвичайної ситуації. По-третє, рішенням Міністерства освіти та науки України об’єднано в одну юридичну особу Маневицький професійний ліцей та Колківське вище професійне училище. У разі розділення Маневицького району цей освітній заклад буде розташований на території двох різних районів. По-четверте, при Маневицькій районній раді функціонує трудовий архів, який високоякісно обслуговує жителів усього району, тоді як його поділ створить додаткові незручності для людей.

Вважаємо, що органи державної влади не мають права ігнорувати думку понад 83 тисяч жителів Маневицького та Любешівського районів щодо районного поділу Волині.

Зважаючи на статтю 5 Конституції України, в якій зазначено, що носієм влади є народ, просимо при прийнятті законодавчих актів щодо адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Волинської області враховувати рішення депутатів Волинської обласної, Маневицької районної та Любешівської селищної рад».

9 липня представникам органів місцевого самоврядування Маневиччини вдалося поспілкуватися з Президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту на Волинь. Главі держави маневичани озвучили свою проблему, передали звернення з пакетом документів та просили його допомоги. Володимир Зеленський уважно вислухав аргументи представників Маневицького району та пообіцяв розібратися в ситуації.