Сьогодні о 10-й ранку представники прикарпатської Гуцульщини трембітами зголосили про відкриття виїзної сесії Верховинської районної ради. На її проведення під стінами парламенту верховинці запросили Президента Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Голову Верховної Ради Дмитра Разумкова, народних обранців від Івано-Франківщини, громадськість Києва.

На виїзну сесію винесено питання збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці. Мирна акція горян у гуцульських строях, під музичний супровід трембіт і троїстих музик, спрямована проти входження до Косівського району як одного з п’яти на Івано-Франківщині, що мають постати внаслідок адмінреформи.

«У законодавстві про новий адміністративний устрій обумовлено, що відстань від населених пунктів до центру громади має становити не більш як 60 кілометрів, а доїзд — до 60 хвилин. У разі ліквідації району та об’єднання з Косівським відстань для багатьох жителів Верховинщини становитиме і 100 кілометрів, а дорога до Косова триватиме й до п’яти годин. У нас дисперсна (розкидана) форма поселення. Ми за реформи, але реформи для людей! Ми вижили під час різних окупацій, не дайте знищити нас зараз», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова Верховинської райради Іван Шкіндюк (на знімку).

«Реформи мають ураховувати інтереси тих регіонів, на які вони акцентовані. Це стосується кожної галузі. Починати варто з думки людей, щоб саме вони були в пріоритеті. Верховинський район і справді має свої особливості, тож за нового адміністративного устрою Прикарпаття це варто врахувати. Насамперед — доступ до надання адміністративних послуг. Лише протягом останніх двох років на державному рівні прийнято низку ініціатив: у квітні 2019-го — Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат, у липні 2019-го — Указ Президента «Про розвиток регіону українських Карпат», у жовтні 2019-го — Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020—2023 роки. Важливо цю інформацію доносити до громад. Важливо надати правильну інформацію, щоб горяни знали свої перспективи. Та передусім дійти суспільної згоди», — коментує ситуацію депутатка Івано-Франківської обласної ради Оксана Мельниченко (на знімку).

Івано-Франківська область.

Фото з архіву автора.