У нашій публікації «А за скаргу — заплатиш! Або ще раз про адвокатську монополію» («Голос України» за 25 лютого 2020 року) йшлося про те, що Рада адвокатів України своїм рішенням за № 203 від 23 вересня 2017 року встановила плату за організаційно-технічне забезпечення розгляду заяв (скарг) на адвокатів, які подаються до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури.

Виходило так, що без оплати розміру одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на день подання скарги (до 1 липня це було 2102 грн), звернутися до комісії з оскарженням діяльності адвоката було неможливо. Ми також акцентували увагу на тому, що це рішення порушує права людей на безоплатне оскарження в нашій державі дій будь-якої особи, підкреслюючи, що зазначене вище рішення порушує не лише Конституцію України, а й Закон України «Про звернення громадян». Ми також сподівалися на те, що після публікації самі адвокати ініціюють скасування цього одіозного рішення своєї ради. Не дочекалися.

Проте 9 червня цього року Шостий Апеляційний адміністративний суд поставив крапку в цьому питанні. За адміністративним позовом до Національної асоціації адвокатів України в особі Ради адвокатів суд прийняв постанову, якою визнав «протиправним та нечинним рішення Ради адвокатів України від 23 вересня 2017 року № 203 «Про встановлення плати за організаційно-технічне забезпечення розгляду заяв (скарг) до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури» (зі змінами, внесеними рішеннями Ради адвокатів України від 30.03.2018 року № 41 та від 08.09.2018 року
№ 131) з моменту його прийняття».

У своїй постанові суд зазначив: «З огляду на те, що законами України не встановлено справляння плати за подання та розгляд кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури заяви (скарги) щодо поведінки адвоката, рішення Ради адвокатів України від 23.09.2017 № 203 «Про встановлення плати за організаційно-технічне забезпечення розгляду заяв (скарг) до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури» (зі змінами, внесеними рішеннями Ради адвокатів України від 30.03.2018 року № 41 та від 08.09.2018 року № 131) є нечинним з моменту його прийняття. Колегія суддів також звертає увагу, що, встановлюючи плату за організаційно-технічне забезпечення розгляду заяв (скарг) щодо поведінки адвоката, Рада адвокатів України обмежила передбачене ч. 1 ст. 36 Закону право громадян та юридичних осіб на звернення до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури із заявою (скаргою) у разі невиконання або неналежного виконання адвокатом своїх професійних обов’язків, розголошення адвокатської таємниці тощо, що безпосередньо пов’язано з правом осіб на професійну правничу допомогу, гарантовану Конституцією України».

Отже, оскаржити поведінку адвоката сьогодні вже можна безплатно, а ті, хто вимушений був платити за це, мають змогу повернути собі сплачені кошти.