Відремонтувати простіше, ніж зберегти

На реалізацію цього пункту державної програми «Велике будівництво» Сумщині виділено понад два мільярди гривень. «Якщо буде потрібно, коштів додадуть ще», — запевнив голова облдержадміністрації Роман Грищенко.

Керівник ОДА провів першу прес-конференцію, на якій підбив підсумки чотиримісячної роботи на посаді очільника регіону. Зустріч із журналістами проходила надворі, в затишному скверику на території Інституту бізнесу Сумського державного університету. За словами Р. Грищенка, перше запитання, яке ставлять інвестори, стосується доріг, тому їм нині надається першочергове значення. Голова ОДА щотижня виїжджає до якогось міста чи села, щоб особисто проінспектувати перебіг «Великого будівництва» на Сумщині. Із виділених області понад двох мільярдів гривень освоєно вже 55 відсотків, а це — 1,1 мільярда гривень.

До кінця року в області здадуть 83 дорожні об’єкти, з яких 14 — державного значення. У серпні буде завершено реконструкцію мостового переходу через Ворсклу біля села Климентове Охтирського району. «Ми зламаємо міф про те, що цей міст не підлягає ремонту, — запевнив Р. Грищенко. — Уже через тиждень будемо його випробовувати».

Голова ОДА також говорив про необхідність збереження вже відремонтованих доріг, але ця тема на прес-конференції не отримала необхідного розвитку. Тим часом на автошляхах Сумщини встановлено лише шість контрольно-вагових комплексів, і така мізерна кількість запобіжників навряд чи стане бар’єром для несумлінних перевізників. Навантажені понад норму фури можуть звести нанівець усю роботу та класифікувати витрачені мільярди як «викинуті на вітер». Ще не почались масові перевезення вирощеного збіжжя на елеватори, а тривожні сигнали вже надходили. Одразу після прес-конференції до голови ОДА звернулися жителі Корчаківки Сумського району, котрі повідомляють: місцевий фермер розбиває своїми автомобілями нещодавно відремонтовану дорогу. До ремонту вантажівки їздили ґрунтовими шляхами — через поля та ліси, а тільки-но з’явилось тверде покриття, одразу переорієнтувались на нього.

Меценати взялися за лікарняні палати

Програма «Велике будівництво», крім доріг, передбачає спорудження або реконструкцію іншої інфраструктури. Роман Грищенко повідомив, що в Сумах з нуля почали будувати унікальний дитсадок, аналогів якому немає в

Україні. Там максимально використовуватиметься природне, а не штучне освітлення, і це зберігатиме малюкам зір. Державний фонд регіонального розвитку нинішнього року виділяє на об’єкт 25 мільйонів гривень, а з міського бюджету Сум додають ще п’ять мільйонів гривень. У п’яти громадах області відбувається реконструкція шкіл, які до 1 вересня будуть повністю оновлені та устатковані сучасними меблями й обладнанням. Однак чи не найголовніша на сьогодні галузь — медицина. «Ми наблизимо якісні медичні послуги до людей», — запевнив Роман Грищенко. Треба підкреслити, що голова ОДА взяв у цьому особисту фінансову участь: розпочав ремонт палати в одній із лікарень за власні кошти.

Ініціативу голови облдержадміністрації підтримали чимало інших відомих у Сумах та області людей, котрі мають гроші та готові поділитися ними із земляками. Челлендж отримав назву «Відремонтуй одну палату в лікарні».

Коло його учасників поступово розширюється, і нині в Сумах за кошти меценатів ремонтують палати та кабінети профільних лікарів в обласній клінічній лікарні, в міській дитячій, четвертій міській, районній та обласній інфекційній лікарнях.

Сумська область.

Фото із сайту azimyth.sumy.ua.