Антон Дробович, Рефат Чубаров.

Завдання, які перед собою поставили організатори (серед яких Український інститут національної пам’яті та громадська організація «Егрідал»), — познайомити киян з маловідомими діячами кримськотатарської культури, а також містами та поселеннями півострова, які мають багату історію, пов’язану з корінним народом Криму, а також продемонструвати перлини унікального кримськотатарського мистецтва.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович на відкритті нагадав, що український та кримськотатарський народи єдині у спільній боротьбі за відновлення суверенітету, повернення Криму. «Ми боремося за права людей на окупованих РФ територіях. Це дуже важлива єдність, яка робить нас сильнішими. Але цього недостатньо. Нашим двом народам потрібно відкривати культуру один одного, дивитися, наскільки глибоко в історії сплітається наше коріння. Й ця виставка — один з кроків у цьому напрямі», — вважає А. Дробович.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров додав, що відкриття виставки у такому місці є підтвердженням того, що громадяни цікавляться Кримом і впевнені, що державний суверенітет буде відновлено. «Коли хтось хоче нас під себе підім’яти, то передусім дає своє трактування історії. Тобто намагаються змінити наші знання про нас самих, хочуть позбавити нас колективної пам’яті, тому те, чим зараз займаються українські історики, зокрема ІНП, громадські організації, дуже важливо», — пояснив важливість таких заходів голова Меджлісу.