На знімку (зліва направо): лауреати премії Юрій Коцегуб, Геннадій Тихонов і Фелікс Штейнбук біля погруддя Панаса Мирного у садибі класика.

Відбувалася вона просто в садибі видатного письменника, біля його меморіального будинку, в якому більш відомий за літературним псевдонімом Панас Рудченко жив майже два десятиліття й писав свої безсмертні твори.

Винуватців торжества із заслуженими відзнаками, до яких додаються й грошові премії в розмірі 5 тисяч гривень кожна, привітали депутат обласної ради Олександр Сиченко і керівник департаменту культури, молоді та спорту виконкому Полтавської міськради Олена Ромас.

У номінації «Література, літературознавство» диплом лауреата отримав молодий письменник і краєзнавець із селища Нові Санжари Юрій Коцегуб. Під час конкурсного відбору авторитетне журі відзначило два його історичні романи — «Болбочан. Поміж двох вогнів» і «З Україною в серці, з шаблею в руці», присвячені Українській революції 1917—1921 років. При цьому наголошувалося, що попри свою молодість письменник не боїться братися за надскладні теми. Адже він фактично започаткував художнє та водночас ґрунтоване на документальній основі осмислення долі чи не найтрагічнішої дійової особи згаданої революції — полковника Армії УНР Петра Болбочана, котрого влітку 1919 року розстріляли свої, «уенерівці»...

Ще один диплом лауреата премії в тій самій номінації отримав доктор філологічних наук, професор кафедри русистики та східноєвропейських студій Університету Коменського в Братиславі Фелікс Штейнбук. Він народився на Волині, та з Полтавщиною його пов’язало фахове дослідження творчості знаного уродженця цього краю, сучасного письменника Олеся Ульяненка, котрий своєю «шокуючою» прозою буквально увірвався в нашу літературу, та, на жаль, так рано залишив цей грішний світ. За таких обставин, отримуючи відзнаку за власну збірку есеїв «Інкубація «Яєць динозавра» (в останніх двох словах відтворена назва книги оповідань Олеся Ульяненка), пан Фелікс подякував і Олесю, котрому, на переконання літературознавця, «за життя точно недодали»...

У номінації «Народна творчість, народні ремесла» диплом лауреата вручили досвідченому майстру художньої кераміки Геннадію Тихонову. В номінації «Журналістика, публіцистика» лауреаткою стала поетеса, викладачка українознавства Валентина Філоненко за книгу «Благословенна Богом і людьми».

Водночас лауреатів премії привітали полтавські майстри сцени, подарувавши їм чудові пісні у своєму виконанні. А після завершення церемонії нагородження винуватці торжества та гості оглянули експозицію літературно-меморіального музею Панаса Мирного, яку цього разу доповнили елементами театралізації. Тож у меморіальному будинку відвідувачів зустрічали сам господар садиби та його найближчі родичі, в образи яких майстерно перевтілилися працівники музею.

Фото автора.