Як повідомила турецька газета Milliyet, правляча Партія справедливості й розвитку (ПСР) з ініціативи президента Реджепа Ердогана вивчає можливості виходу країни з неї.

Глава Туреччини навіть мав намір 5 серпня провести нараду з керівним складом партії, юристами й правозахисниками, на якому хотів з’ясувати наслідки виходу з конвенції. Але у зв’язку із зайнятістю іншими проблемами й подіями в Лівані президент переніс нараду на наступний четвер, 13 серпня.

Реджепа Ердогана Стамбульська конвенція непокоїть тим, що вона зобов’язує країнам, які ратифікували її, узаконити одностатеві шлюби, внести в особисті документи громадян визначення «третя стать». А також змушує визнати, що в країні існують люди, які зі своєї волі чи в підсумку громадського консенсусу не ідентифікуються ні як чоловік, ні як жінка, а належать до гендеру, котрий не вкладається у звичне визначення статі.

До речі, не в останню чергу, з цієї причини Болгарія, Чехія, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Словаччина, Велика Британія підписали, але не ратифікували Стамбульську конвенцію. Не ратифікувала її й Україна.

Деякі турецькі ЗМІ повідомили, що вихід Туреччини з конвенції підтримує «незначна більшість членів Партії справедливості й розвитку». Але президент Ердоган готовий переконати їх у тому, що мусульмани схвалять цей крок, бо прийняття конвенції було нав’язане країнами, де схвалюються гомосексуальні зв’язки.