Нам болить Україна. Болить, коли кажуть, що країна потерпає від кадрового голоду. Тому ми пропонуємо кадрово зміцнити виконавчі органи нашої держави за рахунок науковців-практиків із відповідним життєвим та професійним досвідом. Серед них є чимало потенційних лідерів, які здатні змінити ситуацію на краще. У складних соціально-економічних та життєвих умовах здійснює наукову та виробничо-господарську діяльність д. е. н., академік та перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко (на знімку). На взірець самопожертви Стівена Вільяма Гокінга — англійського фізика-теоретика, космолога, директора з досліджень Центру теоретичної космології Кембриджського університету, відомого своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір. Маючи захворювання мотонейронів, багато працював для популяризації наукових знань, одночасно працював на посаді лукасівського професора математики. Заслуговує на увагу життя Стіва Джобса — відомого американського мільярдера, який займався науковою, виробничою діяльністю, одночасно з виховною метою зустрічався зі студентством. Його виступи стали популярними серед молоді.

Анатолій Пешко теж, незважаючи на деякі моменти зі здоров’ям, успішно дає лад управлінню різними комерційними установами, які з 1992 року успішно функціонували в різних сферах економічної діяльності, починаючи з фармацевтичної, постачання та переробки нафти та нафтопродуктів (Кременчуцька «Укртатнафта»), постачання газу, електроенергії на численні підприємства України, від цегельних заводів (Ірпінський цегельний завод та інші) до феросплавних (Запорізький феросплавний завод) та металургійних підприємств (Металургійний комбінат «Азовталь» (м. Маріуполь), Дніпропетровські металургійні заводи «НІКО ТЬЮБ» та інші), гірничовидобувних (Північний ГЗК), низці велетів хімічної промисловості України, а саме Горлівському «Стиролу», Черкаському «Азоту», Сєвєродонецькому «Азоту», Одеському припортовому заводу, ВАТ «Оріана» (м. Калуш) та багато інших. Він, як і Стів Джобс та Стівен Вільям Гокінг, читає лекції. Маючи науковий ступінь кандидата медичних наук та незавершену докторську дисертацію з медицини, успішно здійснює прийом громадян, консультує й консервативно лікує їх на благодійних засадах. Отримує листи від вдячних та оздоровлених людей.

Систематично здійснює благодійну діяльність, допомагає малозабезпеченим, будинкам для людей поважного віку та багатьом школам-інтернатам для хворих дітей та дітей-сиріт, які потребуюсь уваги держави і всіх небайдужих людей; сприяє підтримці науково-дослідницької роботи молодих вчених. Такі як він могли б очолити галузь чи навіть виконувати інші провідні державні управлінські функції на рівні не лише міністрів чи віце-прем’єр-міністрів, а передусім на рівні очільника уряду України. А. Пешко міг би бути одним з найефективніших і найпродуктивніших Прем’єр-міністрів України з часів утворення незалежної Української держави, бо він має не тільки теоретичні звання в економіці, а й великий практичний досвід успішної роботи в реальному секторі як промисловості, так і в аграрному секторі України.

Сьогодні ми розповіли лише про одного науковця-практика. Але таких потужних професіоналів, як Анатолій Пешко, у нашій країні сотні. Потрібно лишень придивитися й дати змогу проявити себе...

Президент Академії
соціального управління України
Богдан АНДРУШКІВ,
Перший віце-президент Академії економічних наук України,
д. е. н., професор
Микола БІЛОПОЛЬСЬКИЙ,
Президент міжнародної академії козацтва, генерал армії Михайло ЯМНЕНКО, Магістр міжнародного лицарського Ордена українського козацтва ім. св. Миколая Любов ЯВОРІВСЬКА, Член спілки офіцерів України, полковник запасу ЗСУ
Олександр ВАРАКУТА.