Хімічне забруднення води, обміління Дніпра, збідніння біологічного різноманіття, скиди промислових підприємств та неконтрольований видобуток піску — все це щороку наближає могутню водну артерію до екологічного лиха.

Про це йшлося на прес-конференції, присвяченій стану екосистеми Дніпра, де голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований наголосив, що «...минулого року в Дніпро лише в межах Києва скинули 723,2 млн куб. м стічних вод. Більш як половина — це скиди промислових підприємств. З усіх стічних вод до 40% були забруднені і саме вони завдали найбільшої шкоди екології річки...»

Щоб змінити ситуацію, на думку посадовця, необхідна, зокрема, комплексна програма санації Дніпра, в якій будуть задіяні центральні та місцеві органи влади, громадський сектор, міжнародні партнери. Потрібно суттєво підвищувати штрафи за забруднення водойм. Особливо це стосується великих підприємств головних забруднювачів.

Зазначимо, що Дніпро дає 80% водних ресурсів для господарства країни, він забезпечує водою 2/3 території України, зокрема 50 великих міст та промислових центрів, майже 10 тисяч підприємств, 50 великих зрошувальних систем і 4 атомні станції.

Новина від Національного банку України (НБУ), який вніс зміни в Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти. Відповідні норми містить постанова правління НБУ, яка набирає чинності з 1 вересня, інформує прес-служба регулятора. Зокрема, документом уточнено визначення низки ознак зношення і пошкодження банкнот.

При цьому НБУ дозволив приймати і передавати значно зношені банкноти для дослідження в центральний банк усім банкам, а не тільки уповноваженим.

Крім того, Нацбанк поширив на інкасаторські компанії вимоги, які раніше виконували тільки банки і які стосуються вилучення і передачі сумнівних банкнот для проведення досліджень в Національний банк, а також вилучення і передачі банкнот, забарвлених спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей, в правоохоронні органи.

Щоб зменшити навантаження на свої банкомати і пункти видачі готівки, керівництво ПриватБанку прийняло рішення частково перекласти ці функції на касирів великих торгівельних точок. Тепер гроші з рахунку можна отримати просто на касі супермаркетів.

Нова система «Гроші на касі» покликана виключити для клієнтів банку випадки, коли в банкоматах не вистачає грошей. Нововведення, кажуть, запрацювало з 1 серпня. Поки що таким чином можна отримати суму до 500 грн. Якщо послуга виявиться корисною, то ліміт обіцяють збільшити.

А поки що ПриватБанк уклав договори із супермаркетами Varus, «Фора» і «Сільпо». Саме в цих торгових точках тепер можна знімати гроші з будь-якої картки — соціальної, студентської, для виплат, зарплатної. Можна навіть зняти гроші з карток інших українських банків. Але є одне «але».

Для того щоб зняти гроші, клієнт повинен зробити покупку в супермаркеті на будь-яку суму, після чого касир видасть йому два чеки — за куплені продукти і отримані кошти.

От не можемо ми... без «навантаження»!

Підсумовував Віктор БОНДАР.