На знімку: Гості й учасники свята сфотографувалися на згадку.

Приурочили його до Міжнародного дня корінних народів, який відзначають за резолюцією Генеральної асамблеї ООН з 1994 року.

Зініціювали таке святкування два департаменти ОДА — інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю і культури та туризму. Кошти на проведення заходу виділили з обласного бюджету. А безпосередніми його організаторами стали активістки жіночої громадської організації «Суфія», що діє в Полтаві на базі ісламського культурного центру. Останній ось уже впродовж двох десятиліть відвідують представники багатьох національностей. Та й започаткована як звичайний жіночий клуб «Суфія» перетворилася на потужний просвітницький, культурний і благодійний осередок, який знають не лише мусульмани.

Тож у просторій будівлі Полтавського академічного симфонічного оркестру зустрілися давні добрі друзі. У фойє перед входом до великої зали повпреди діаспор влаштували виставку національного одягу, символіки та виробів своїх народних майстрів. Усі ті прикмети національної ідентичності азербайджанців, вірменів, грузинів і чеченців оживали й на сцені під час яскравих виступів їхніх аматорських художніх колективів. Особливо потішили присутніх іскрометні, запальні танцювальні номери. Тим паче, що мова танцю не потребує перекладу... Хоча заслуженій артистці України Тетяні Садохіній, яка виконувала наші народні пісні та «Червону руту», також підспівували всі присутні в залі.

Виходили на сцену й керівники громадських об’єднань згаданих діаспор. Щоб подякувати ініціаторам та організаторам свята, представникам влади і, власне, Україні та українцям за допомогу й підтримку. Надто з огляду те, що в часи розпаду СРСР багатьом сьогоднішнім діаспорянам чи їхнім батькам, дідусям і бабусям довелося залишити рідні домівки, стати біженцями. В Україні вони знайшли не лише прихисток, а й свою другу Батьківщину...

Водночас заступник голови ОДА Катерина Рижеченко запевнила всіх у тому, що влада й надалі продовжуватиме конструктивний діалог із представниками національних меншин, які мешкають на Полтавщині, сприятиме розв’язанню їхніх поточних проблем. Україна була і залишається багатонаціональною державою, в якій традиції та культури різних народів збагачують наш спільний, виплеканий протягом століть набуток.

Фото автора.