Підступні дії колишньої «братньої» Росії з окупації Криму і Донбасу свідчать, що спеціальні інформаційні кампанії та операції в умовах інформаційного суспільства стають загрозливою соціально-психологічною прелюдією гарячої війни.

Добре, що українське суспільство та українська влада вже усвідомлюють важливість протистояння інформаційній агресії іззовні заради захисту національних інтересів України.

Це, зокрема, можна побачити на прикладі засідання Комітету з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності, який визначив лауреатів 2020 року.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» була нагороджена монографія професорів Василя Куйбіди і Валерія Бебика «Національна безпека в умовах інформаційних та гібридних війн» (НАДУ, м. Київ, 2019), в якій колектив авторів виклав основи теорії інформаційних та гібридних війн, технології та методи протидії інформаційній агресії, спеціальним інформаційним кампаніям, операціям, впливам.

Кращою газетною публікацією стала робота Сергія Махуна «Fakebook. Гібридна війна у світі постправди точиться й на історичному полі» («Дзеркало тижня», 13.01.2019), в якій автор дослідив і спростовував тези російської постімперської пропаганди.

Кращим твором у телевізійній сфері стала передача «Історична правда. Українська ідентичність» Вахтанга Кіпіані, Ольги Мовчан, Дарії Коровицької, Петра Колодія, Богдана Ільчишина (телеканал «Еспресо», 29.09.2019).

Кращою радіопрограмою стала передача «Вся країна», Юлії Шелудько, Ольги Молоцької, Вікторії Сидоренко, Софії Шеметухи, створена до Дня Соборності України (Українське радіо, 22.01.2019).

Наостанку нагадаємо, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності було засновано 2004 року, а присуджується вона за оригінальні твори, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Вл. інф.