Сьогодні їх звільнили, — написав учора в Фейсбуці Президент Володимир Зеленський. — Вони не порушували жодних законів Республіки Білорусь і перебували там виключно задля отримання достовірної інформації про події, що там відбуваються, та задля коментування їх у публічному медійному просторі. Відкрито, прозоро, професійно. Зараз вони в цілковитій безпеці». «Україна вміє захищати своїх громадян і завжди це робитиме. Однак ми закликаємо наших білоруських колег категорично утриматися від незаконних затримань і насильства. Нам дійсно небайдуже. Ми справді переживаємо за все, що відбувається в Білорусі», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, В. Зеленський зауважив, що «Білорусь завжди була добрим другом і партнером України». «І для нас важливо, щоб білоруси знайшли виключно мирний і демократичний вихід із суспільно-політичного конфлікту. Щоб Білорусь надалі розвивалася та була демократичною, економічно сильною й незалежною державою», — написав він. Також повідомлено, що наші дипломати продовжують переговори про звільнення решти затриманих співвітчизників.

Тим часом з Мінська інформують, що в п’ятницю з білоруських СІЗО почали масово випускати затриманих під час протестів людей. Звільнені розповідають про побої, приниження, знущання, тримання без їжі та води в переповнених камерах (по кілька десятків — в камері на шість осіб) або про утримання кілька діб просто неба в так званій «прогулянковій зоні». Декому зі звільнених одразу викликали «швидку». При цьому представники МВС Білорусі запевняють, що проти затриманих не застосовували насилля в СІЗО. А міністр внутрішніх справ Юрій Караєв навіть вибачився перед «випадково постраждалими під час акцій протестів».

Спостерігачі також звернули увагу, що ніч на п’ятницю в Білорусі пройшла відносно спокійно, і силовики утримувалися від жорсткого розгону акцій. Однак надзвичайна жорстокість, з якою діяла влада перші дні після виборів, можливо, стала точкою неповернення для білорусів. Якщо в перші дні люди виходили на вулиці, виступаючи проти фальсифікації результатів виборів, то пізніше до страйків та акцій протестів приєдналися обурені жорстокістю влади.

Учора опозиційна кандидатка Світлана Тихановська, яка нині перебуває в Литві, оприлюднила нове відеозвернення і заявила, що білоруси «зробили неможливе». «Ще півроку тому ніхто не вірив, що білоруси зможуть об’єднатися і сказати «ні» старій владі. Але це сталося», — наголосила вона. «Ми завжди говорили про те, що захищати наш вибір потрібно тільки в законний, ненасильницький спосіб. А мирний вихід громадян на вулиці влада перетворила на криваву бійню», — сказала Тихановська і закликала мерів «15—16 серпня виступити організаторами мирних масових зборів у кожному місті».

А тим часом в Білорусі тривають протести і страйки. Учора стало відомо, що до страйку приєдналися працівники Білоруської АЕС в Островці та співробітники мінського метро. Раніше про страйк оголосили БелАЗ, гродненський завод «Хімволокно», Мінський електротехнічний завод їм. В. І. Козлова, меблева фабрика «ЗОВ» в Гродно, Білоруський металургійний завод (БМЗ) та інші великі заводи і підприємства, повідомляють білоруські ЗМІ.

До припинення насилля стосовно протестувальників, до початку діалогу між владою і громадянами, до повторних президентських виборів владу Білорусі закликають і за рубежем. В ЄС та в Сполучених Штатах обмірковують доцільність застосування нових санкцій щодо людей, причетних до фальсифікацій та побиття мирних громадян. Учора президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловилася за запровадження таких санкцій. «Нам необхідні додаткові санкції проти тих, хто порушував демократичні цінності чи права людини в Білорусі», — написала вона у Твіттері й висловила переконання, що зустріч 14 серпня міністрів закордонних справ країн ЄС «продемонструє потужну підтримку прав людини в Білорусі, фундаментальних свобод та демократії». Коли верстався номер, яке рішення ухвалили міністри, відомо не було.

Учора Центрвиборчком Білорусі офіційно оголосив переможцем президентських виборів Олександра Лукашенка.