Для них планується закупити 418 комплектів для школи і 382 спортивні костюми. Цей одяг розробили українські дизайнери за рішенням міської ради за участю представників педагогічної та батьківської рад при міському голові й співзасновників електронної платформи дизайн-маркета українських брендів «БУДЬ в UA design market».

Начальник управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання міської ради Дар’я Біла зазначає, що хоча в Україні шкільну форму й відмінили, але, згідно з чинним законодавством, місто має забезпечувати дітей соціально незахищених категорій шкільним і спортивним одягом.

«Раніше такий одяг закуповували в готовому вигляді, але цього року питанню приділили особливу увагу. Адже, по-перше, дітям має подобатися те, що вони носять, по-друге, комплекти повинні бути зручними, гарними і якісними. До того ж у нас була умова — розмістити на одязі логотип нашого міста. Тому ми звернулися в дизайн-маркет українських брендів і оголосили конкурс серед дизайнерів на розробку ескізів», — каже Дар’я Біла.

У конкурсі взяли участь 15 дизайнерів з різних міст України. Було обрано й погоджено три ескізні проекти шкільного одягу для дівчаток, хлопчиків і спортивного одягу. Авторами цих робіт стали два бренди із Дніпра й один із Запоріжжя.

«Кожний дизайнер розробив свої ескізи і відправив їх на конкурс. Разом із представниками міської ради та батьківського комітету ми обговорили і погодили ті, які найбільше відповідали заявленим умовам: зручність, якість, актуальність. Така спільна робота дає прекрасну можливість українським брендам виявити себе. З боку влади — це й підтримка вітчизняного виробника, і можливість надавати дітям якісний і зручний одяг, який подобається», — наголосила співзасновник креативної платформи «БУДЬ в UA» Аліна Щербина.

У виборі варіантів брали участь і представники батьківської ради.

«Це правильне рішення — запрошувати батьків для вирішення таких питань. Тому нам було дуже приємно. Серед основних побажань від батьків були: натуральність тканин, зручність одягу та можливість регулювати розмір залежно від вікових особливостей дитини. Власне, у проектах усі ці умови було дотримано», — зазначає представниця батьківської ради при міському голові Наталя Іванова.

Як розповіла завідувач сектору соціального захисту відділу освітньої діяльності міськради Інна Васильєва, діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, відповідно до вимог чинного законодавства одержують комплект шкільного та спортивного одягу один раз на два навчальні роки.

Департамент гуманітарної політики міської ради вже оголосив закупівлю шкільного й спортивного одягу по системі РroZorro.

Встигнути спіймати літо

Школа школою, але поки канікули, літо й тепло в Дніпрі намагаються по максимуму оздоровити дітей, які перебувають в установах соціального захисту. Так, на відпочинок у спортивно-оздоровчий табір «Прибережний» у селищі Лазурне, Скадовського району вирушили 55 вихованців із «Центру соціальної підтримки дітей «Довіра».

Як наголосила головний фахівець управління служби у справах дітей міської ради Тетяна Науменко, згідно з законом держава зобов’язана забезпечувати оздоровлення дітей сиріт і позбавлених батьківського піклування. Щорічно дніпровських дітей відправляли відпочивати, але в умовах загальнодержавного карантину ситуація змінилася.

«Настала довгоочікувана мить, і в нас з’явилася можливість оздоровити дітей. Вийшла постанова головного санітарного лікаря про тимчасові рекомендації щодо перебування дітей у літніх таборах. Робочою групою департаменту соціальної політики було перевірено заклад на предмет дотримання цих вимог. Вони підійшли дуже серйозно до підготовки приймання дітей», — каже Тетяна Науменко.

Вона додає, що в таборі тричі щодня проводитимуть температурний скринінг із фіксацією в журналі. Заготовлені спиртові дезінфектори. Тричі в день здійснюється вологе прибирання. Розроблено адаптивний графік харчування дітей, який виключає велике скупчення під час прийняття їжі. Столи в їдальнях розташовані, відповідно до вимог, на відстані півтора метра. У спальних кімнатах також дотримується безпечна відстань між ліжками.

А напередодні 30 вихованців «Центру соціальної підтримки дітей «Барвінок» виїхали до оздоровчого табору «Веселка» у Скадовську, ще 30 вирушать в 20-х числах серпня.

Начальник відділу з питань оздоровлення населення міської ради Ганна Наливайко нагадала, що за постановою Кабінету Міністрів діяльність дитячих установ оздоровлення та відпочинку була заборонена до 31 липня.

«Ми розуміли, що існуватимуть численні обмеження і під час перевезення, і безпосередньо під час перебування дітей в закладах. Тому для батьків або осіб, що їх замінюють, ми розробили відповідний документ, який передбачає надання грошової компенсації на придбання путівки для дітей до оздоровчих таборів. Компенсація за путівки є найкращим вирішенням питання», — вважає Ганна Наливайко.

Довідка

Для одержання компенсації батьки повинні за свій рахунок протягом серпня або вересня придбати путівку, а потім надати відповідні документи до департаменту соціальної політики після прибуття дитини. Сума не повинна перевищувати 10 080 грн.

Фото прес-служби  Дніпровської міськради.