Комбайни вийшли на площі, де дозріли мак та розторопша. Обидві культури практично не зустрінеш ані в інших господарствах області, ані на приватних ділянках. Бо якщо лікувальна розторопша — це відносна новинка для вітчизняних аграріїв, то вирощування маку пов’язане з великими клопотами. Не так виробничими, як бюрократичними.

Для того, щоб засіяти макове поле, красилівській агрофірмі довелося пройти доволі складні процедури оформлення всіх необхідних дозвільних документів та ліцензування. Та й поки урожай дозрівав, не можна було втрачати пильності, бо законодавство вимагає, щоб макові поля ретельно охоронялись. Тож було створено майже три десятки постів — на спеціальних вишках, збудованих навколо 480-гектарного поля, — чергування вели цілодобово.

Старання виявились недаремними. Тепер з кожного гектара збирають майже тонну блакитного олійного маку. Цей сорт вивели селекціонери із Закарпаття, а його випробування провели на Хмельниччині — і тепер масово вирощують.

Результатом аграрії задоволені. Адже за кожну тонну зібраного маку можна отримати на ринку до 85 тисяч гривень. Саме цей, блакитний з низьким вмістом наркотичної складової, переважно піде на виготовлення макової начинки для кондитерських виробів та знайде застосування у пекарській справі.

А от розторопшу, яку також збирають у господарстві, буде використано для виготовлення ліків. Її виростили на замовлення австрійських фармацевтів.

Протягом літа для необізнаних поле з цією культурою видавалося просто закинутим і вкрай забур’яненим, адже розторопша нагадує будяк. Та насправді її насіння високо цінується за лікувальні властивості. На європейському ринку воно коштує до тисячі євро за тонну. А оскільки цьогорічний врожай має сягнути трьохсот тонн, господарство сподівається на непогані прибутки. Тим паче, що проблем зі збутом не буде.

Як переконались агрономи, вирощування розторопші не становить особливих складнощів — культура доволі невибаглива, не потребує особливого догляду, практично обходиться без засобів захисту від хвороб та шкідників. Зате її збирання доволі складне — поле аж «сніжить» від пуху, що розлітається з дозрілих плодів. Та й з насінням потрібно бути доволі обережним, працювати оперативно, щоб воно не висипалося на землю.

Із зібраним врожаєм поводяться дуже делікатно, щоб насіння не пошкодилось і не мало жодних домішок — такі умови ставить замовник. Для того, щоб їх виконати, в господарстві обладнали спеціальне виробництво для сушки і очищення насіння. Новітня техніка працює продуктивно і дає якісний результат, а головне — її можна використовувати не тільки для роботи із розторопшею, а й для іншого насіння.

Якщо у виробничому цеху використовується сучасне комп’ютеризоване обладнання, то під час зберігання вже готової продукції вирішили повернутись до «дідівських» методів. Замість металевих та пластикових ємностей тут використовують лише дерев’яні ящики. В них зібраний урожай може довго залишатись сухим і неушкодженим.

Цьогорічний досвід господарства і зібраний врожай переконали, що вміле поєднання досвіду і сучасних досягнень дає відмінні результати. Тож і надалі тут планують експериментувати з новими або добре призабутими культурами.