Ви можете собі уявити, що жінка без обох ніг самостійно обробляє дачну ділянку? Мені теж було важко це уявити. Але факт залишається фактом: протягом багатьох років киянка Галина ВЕЛІКАНОВА (на знімках) самостійно обробляє свій сад і городні грядки на колінах.

Ми познайомилися з нею у госпіталі інвалідів війни. У Галини Василівни, вдови інваліда війни, дивовижна доля. Без ніг зважилася народити дитину й виростила. Без ніг успішно працювала на відповідальних посадах. Без ніг багато років тому зуміла зробити потрійний обмін своєї квартири в Сквирі на Київ... Вона багато зуміла у своєму житті, чого не можуть молоді й цілком здорові люди.

У переддень свого 80-ліття вона сказала: «Як же добре я жила раніше, а тепер важкувато стало, рахую кожну копійку, не можу дозволити собі шматок сала, перейшла на олію». І одразу додала: «Та вона й корисніша».

На другу ногу вона спеціально не замовляє гарний протез, щоб була видна її неміч, а то й місцем у маршрутці не поступляться.

Розумна, добра, життєрадісна — це все про неї. Її хобі (і потреба) влітку — дача, а взимку вона плете килимки й дарує людям... Шкодує тільки, що влітку на дачі їй недоступна газета «Голос України», яку вона любить читати. При всій скромності буття Галина Василівна залишається життєрадісною і стверджує, що вона щаслива людина.

Завтра — 28 серпня — Галина Веліканова відзначатиме 80-літній ювілей. Може, відгукнуться добрі люди, які зможуть не тільки привітати цю дивовижно життєлюбну жінку, а й допоможуть інвалідові 1-ї групи перекрити дах на дачі, який зруйнувала негода? Телефони в редакції є.

Світлана Калиновська.

Київ.

Фото автора.