Пронизливий погляд на життя сходу України, розділене війною на до та тепер. Таким сприйняли альбом відомого фотокореспондента Сергія Ваганова «Літопис російсько-української війни» учасники його презентації.

«Ця книга починається з мирного Донецька. Тут ті люди, які у 2014 році, як і я, не дуже розуміючи, що відбувається насправді, як могли, обстоювали український Донецьк. Ця книга про те, хто привів до нас війну. Ця книга про велику кількість військових, волонтерів, які пішли захищати Україну», — розповів Сергій Ваганов.

Фотоальбом об’єднали спільний біль пережитих випробувань та боротьба за єдину країну.

«Часто передивлявся ваші світлини. Вони настільки вражають своєю чистотою, достовірністю, правдивістю! Це дає надію на те, що все буде Україна, що у нас буде мир», — сказав голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Сергій Ваганов поділився сподіваннями, що буде ще одне таке видання. За його словами, воно має об’єднати події з 2014 року і завершитися світлинами з головної площі Донецька, який обов’язково повернеться до України.

Тим часом

Неподалік села Первомайське Ясинуватського району на місці загибелі екіпажу танка Т-64Б1В відкрили пам’ятний знак (на знімку). Восени 2014 року тут унаслідок ворожого обстрілу загинули шестеро воїнів, подвиг яких у День пам’яті захисників України вшанували зведенням меморіалу.

14 вересня 2014 року колона військових потрапила у засідку проросійських бойовиків. Танк, який ішов на чолі колони, було підбито. Під час влучання в машину здетонував боєкомплект. У цьому бою загинули чотири бійці 5-ї роти добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» старшина Віталій Українцев, старшина Віталій Галета, рядові Сергій Грачов і Олексій Чернишов, навідник-оператор підбитого тут танка 17-ї ОТБр ЗСУ солдат Олег Габінет, майор Олександр Максимов, відряджений у зону АТО із Полтавського об’єднаного міськвійськкомату.

Після трагедії згорілий танк залишився на трасі. Біля нього зупинялися ті, хто проїжджав повз, щоб вшанувати пам’ять загиблих. У 2017 році танк з траси прибрали. Завдяки зусиллям волонтерів, військових, обласної влади й активістів його повернули на місце вже як пам’ятний знак.

Право відкрити меморіал надали донькам, матерям, дружинам і сестрам загиблих героїв.

Владислав ЛЕОШКО.

Фото прес-служби штабу Об’єднаних сил.