Чиновники кажуть: увесь цей час опрацьовували варіанти відновлення, адже для цього були потрібні значні кошти.

І от, під кінець каденції, нарешті, стартували роботи з капітального ремонту. За словами підрядників, знадобиться не менш як рік. У найкращому разі діти зможуть тут навчатися лише з наступного вересня.

Тоді, у червні 2015-го від пожежі найбільше постраждав третій поверх. Були зруйновані дерев’яні перегородки, металеві ферми покрівлі тощо. Школа потребувала повного відновлення, адже частину її споруд побудували в 1937—1940 і 1951 роках.

«Обсяг руйнувань дуже великий, тому ми не можемо говорити про відновлення школи до першого вересня. Школа однозначно працюватиме, у нас є тимчасовий варіант переміщення дітей до школи № 52. Це створить деякі незручності, бо школярі займатимуться в другу зміну», — заявляв після пожежі тодішній міський голова Олександр Сін.

Як сьогодні зазначають у міськраді, добитися державного фінансування проекту вдалося лише завдяки участі в державній програмі «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» Європейського інвестиційного банку.

«Вартість проекту становить понад 40 мільйонів гривень. Це буде співфінансування міського та державного бюджетів. Держава вже виділила частину коштів, побачимо, що буде з державним фінансуванням далі», — розмірковує міський голова Володимир Буряк.

За його словами, держава вже виділила частину грошей. Запоріжці сподіваються, що державне фінансування програми буде продовжено. Водночас місто готове брати постійну участь у співфінансуванні робіт.

У рамках проекту буде замінено вікна, мережі опалення, каналізації, холодного та гарячого водопостачання. Також відремонтують підлогу, перекриття, утеплять фасад і фундамент, виконають електромонтажні роботи. Крім того, змонтують вентиляцію, наведуть лад на території тощо. У школі з’являться нове обладнання та меблі.

«Ми готові завершити роботи за рік, уже восени 2021-го, хоча за проектом для цього передбачено два роки. Однак усе залежатиме від стабільного фінансування», — кажуть підрядники.

Нині 279 учнів-«погорільців» відвідують школу № 52. Поруч працюють ліцей «Перспектива» і дитячий садок. Тому відновлену школу думають включити до єдиного комплексу, щоб найменші діти мікрорайону могли ходити до дитсадка, потім до відремонтованої школи. І продовжити заняття в ліцеї. До речі, є плани побудувати загальну модульну котельню для школи і дитсадка.

Варто зазначити, що тендер на проведення ремонту школи відбувся ще торік. Його виграло ТОВ «СПІВДРУЖНІСТЬ АВІА БУД». У жовтні замовник — Департамент науки та освіти Запорізької міської ради — і потенційний виконавець заявили про намір укласти договір. Реконструкцію школи збиралися виконати до кінця 2020 року.

А ще раніше, у серпні 2016-го, вже за нинішнього міського голови Володимира Буряка лояльні до нього ЗМІ зазначали: «Через кілька місяців після пожежі з міського бюджету виділили кошти та розпочали капітальний ремонт даху. Капремонт даху планують закінчити до січня наступного року. Ще більший обсяг робіт належить виконати. Міська влада має намір зробити ремонт у всій школі. Відновлять класи, поміняють систему опалення, двері й вікна. У будівлі з’явиться також дошкільна установа для трьох груп. Поки тривають ремонтні роботи, учні майже в повному складі перейшли до сусідньої школи. Якщо все піде за планом, то наступного року (2017-го. — Ред.) школа № 53 знову відкриє двері для своїх учнів».

Що ж, очевидно, у нинішньої міської влади щось пішло не за планом. І сьогодні знову традиційно — раз на п’ять років — даються обіцянки.

До речі, школу 1937 року побудували в’язні Кічкаської тюрми. Побудували за півроку...

Фото прес-служби Запорізької міськради.