Тепер, переконує прес-служба Міністерства соціальної політики, у батьків є можливість обирати, що їхньому малюку необхідно. Бо не всім потрібен одяг, якщо в них уже є старші діти (це, певно, натяк на те, що молодші мають доношувати за старшими). Також малюку можуть не підійти засоби, передбачені у натуральній формі пакунка...

Деталі щодо механізмів реалізації та алгоритм дій для отримання допомоги міністерські чиновники детально змалювали в інфографіці. Однак нововведення, схоже, додадуть батькам чимало мороки.

Ніхто не обіцяв, що буде легко

Отже, «отримати компенсацію можуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, у яких народилась дитина та які разом із нею на законних підставах проживають на території України...». «Громадяни, які у цьому році не отримали пакунок малюка в натуральному вигляді, можуть звернутися по грошову компенсацію протягом 12 місяців з дня народження дитини».

З чого почати? Насамперед, вчить міністерська агітка, батьки повинні звернутись до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради ОТГ за місцем проживання або перебування із заявою (форма якої визначена постановою) та пакетом документів у паперовому або електронному вигляді.

Люди добрі, дитина щойно з’явилася на світ, породілля ще не прийшла до тями після пологів, татусь і рідні і без того мають вирішити чимало організаційних питань... А ви вимагаєте, щоб вони включилися у «марафон» зі збору купи документів.

Занотовуйте яких саме: копія свідоцтва про народження дитини, довідка з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» (у разі народження дитини у пологовому будинку в 2020 р.), копія ідентифікаційного номера або копія паспорта (для тих, хто через релігійні переконання не отримав ідентифікаційного номера). В окремих випадках доведеться подати й інші документи.

Виникає запитання: що заважає чиновникам об’єднати електронні системи документообігу МОЗ та Мінсоцполітики щодо обміну інформацією? Адже всі ті дані, що треба подати до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, вже є в установі іншого відомства.

Іншими словами: чи не простіше було б чиновникам від медицини передати необхідні документи чиновникам соцзахисту і у такий спосіб позбавити батьків зайвого клопоту. Дехто заперечить: це незаконно. Не погоджуся. Були б бажання і добра воля! Адже «громадяни для закону чи закон для громадян»?

Залишається сподіватися, що паперові труднощі виявляться тимчасовими і чиновники знайдуть містки взаємодії між відомствами.

Нема документів — нема грошей

Отже, документи подано. І що, після цього отримаємо грошову компенсацію? — цікавляться нетерплячі батьки. А інфографіка від Мінсоцполітики відповідає: «Після звернення із заявою та пакетом документів про призначення грошової компенсації структурні підрозділи розглядають подані документи (відомості), перевіряють видачу одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» (у разі народження дитини вдома або за межами України) та протягом 5 робочих днів із дати надходження заяви приймають рішення... Якщо всі документи подані та відомості зазначено правильно — приймається рішення про призначення грошової компенсації. Протягом одного робочого дня після прийняття рішення отримувачу видається чи надсилається письмове повідомлення...»

«Щомісяця до 10 числа структурні підрозділи формують реєстр отримувачів грошової компенсації та подають Мінсоцполітики, яке у свою чергу формує зведений реєстр та не пізніше наступного робочого дня передає банку. Протягом 7 робочих днів після формування зведеного реєстру казначейство здійснює перерахування коштів на поточний рахунок банку для подальшого їх перерахування на спеціальні рахунки отримувачів...»

Виходить, раніше досить було самого факту народження дитини, щоб на законних підставах просто у пологовому будинку щаслива мама отримала бебі-бокс. Тепер, щоб стати власником банківської карти з п’ятьма тисячами, які можна буде витратити протягом року на суворо визначений перелік товарів лише у визначених міністерством магазинах, треба подолати паперову тяганину та виснажливу біганину по інстанціях!

Зауважте, доведеться також відвідати відділення ПриватБанку для оформлення спеціальної картки. Більшість українців уже мають банківські картки, то чому б не перерахувати кошти на вже наявну зарплатну чи соціальну?

Чим можна затоваритись?

«Після зарахування коштів на карту для виплат «пакунок малюка» отримувачі самостійно витрачають кошти виключно на купівлю дитячих товарів: засобів догляду за дітьми та дитячих засобів гігієни, в тому числі підгузків, серветок, дитячого одягу та взуття, дитячого харчування, посуду, іграшок, текстилю (у тому числі рушників, ковдр); товарів для породіллі: прокладок для лактації; прокладок післяпологових...»

І придбати встановлені товари отримувач зможе тільки у закладах торгівлі, інтернет-магазинах, які приєднались до реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Реєстр цих закладів знайдете на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики та АТ «КБ «ПриватБанк». Віддамо належне організаторам: інформація справді є на сайтах відомств. І вона регулярно оновлюється.

От тільки маємо великі сумніви, що до пілотного проекту програми приєднаються сільські магазини. Чи сільським жителям за товарами доведеться їхати до великих міст та райцентрів і витрачати час?

Що у підсумку

Тепер підсумуємо. Щоб отримати гарантовану законом грошову компенсацію одноразової допомоги «пакунок малюка» доведеться:

— зібрати від 3 до 7 видів документів;
— звернутися з ними до відділу соціального захисту за дозволом;
— звернутися до банку і оформити картку;
— витратити кошти протягом року в обмеженому колі магазинів на обмежене коло товарів.

Зважте на різницю між просто отримати коробку в пологовому будинку і зробити все вище перелічене та ще й з малюком на руках! Чи полегшили цим життя людей — питання зайве...