Ще на початку року органи державної статистики провели опитування серед домогосподарств, які беруть участь у вибірковому обстеженні умов життя щодо якості добробуту та рівня достатності їх доходів. Усім було запропоновано визначитися щодо очікуваних змін свого матеріального становища протягом року. А водночас зробити прогноз розвитку країни на майбутнє.

Жодного заможного

Тоді чимало сімей ще зустрічали новий рік із певним оптимізмом. Майже дві третини опитаних повідомили, що протягом минулого року вони не відчували серйозних матеріальних труднощів, коштів їм було достатньо на прожиття, але робити заощадження не вдавалося. А третина зазначила, що жити було важкувато: доводилось постійно відмовляти собі в найнеобхіднішому, крім харчування. І тільки одиниці змогли дозволити собі таку розкіш, як відкладати хоча б невеликі суми на майбутнє.

При цьому в кожній сотні родин були дві, які не мали коштів навіть на нормальне харчування! Цифра здається не такою вже й великою. Але якщо екстраполювати її на все населення краю, то вийде, що майже двадцять тисяч подолян жили в буквальному розумінні впроголодь. А цей факт уже лякає.

Соціологи наголошують: неспроможність робити заощадження свідчить про малозабезпеченість населення. На жаль, більшість знає про це навіть без підтверджень експертів та економістів. Не дивно, що, визначаючи свій соціально-економічний статус у суспільстві, більше половини респондентів назвали себе бідними. Решта хоча і не готова погоджуватись із таким визначенням, але все одно не має підстав назвати себе середнім класом. Якщо минулими роками чимало хмельничан вважали себе доволі забезпеченими, то тепер лише дві родини зі ста зараховують себе до середнього класу. І жоден(!) із опитаних не назвав себе заможним.

На багатство й не сподіваються

Надії на швидкі та великі гроші у багатьох давно відступили на задній план. Чимало хмельничан стурбовані тим, щоб рівень життя не впав ще більше. Ще протягом 2019 року понад 70 відсотків не відчули будь-яких змін свого матеріального становища. Але в кожному п’ятому домогосподарстві добробут погіршився. І лише в дев’яти зі ста відзначили деяке покращення рівня свого життя.

Але той час впевнено можна назвати значно успішнішим порівняно із теперішнім. Через пандемію, скорочення робочих місць, вимушені перерви в роботі родини продовжують втрачати свої доходи. А шукати додаткову фінансову підтримку практично ніде.

Але в успіх країни вірять

Попри те, що на власному шляху успіху багатьом довелось пригальмувати, чимало хмельничан усе ще вірить у хороші перспективи розвитку для економіки країни. Під час опитування більше чверті родин Хмельниччини сподівалися на поліпшення.

Ще чверть родин була переконана, що рік буде несприятливим, а половина опитаних не очікувала жодних змін. На жаль, багатьом усе-таки довелось зіштовхнутись із неочікуваними неприємними змінами.

Хмельницька область.