Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.
 

Постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні Дафіна Герчева.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Дискусія проводилась у рамках реалізації проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи. Участь у заході взяли також віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні Дафіна Ґерчева, народні депутати, урядовці, працівники апарату Верховної Ради та секретаріатів парламентських комітетів, неурядових організацій та міжнародного науково-експертного середовища.

«Цілі сталого розвитку є основою для досягнення кращого та стабільнішого майбутнього. Президент України Володимир Зеленський 30 вересня минулого року підписав відповідний указ щодо імплементації до 2030 року Цілей сталого розвитку в Україні. Україна, як і інші держави—члени ООН, приєдналась до глобального процесу забезпечення сталого розвитку. Для нас — це амбітне завдання, яке абсолютно збігається з нашими внутрішніми національними інтересами, бо саме ці цілі можуть стати орієнтирами для визначення державних стратегічних пріоритетів», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради, відкриваючи захід.

Р. Стефанчук підкреслив, що реалізація цих завдань потребує комплексного підходу і не може бути визначена лише однією гілкою влади і тому тут потрібна синергія зусиль парламенту, уряду та всіх фахівців у цій сфері.

Перший заступник глави парламенту висловив переконання, що дискусія високого рівня стане чудовою нагодою, унікальною платформою для обговорення тих шляхів, як передусім посилити роль Верховної Ради України — єдиного законодавчого органу, враховуючи досвід європейських парламентаріїв і напрацьованих рекомендацій. Він також висловив вдячність Програмі розвитку ООН в Україні та делегації ЄС за постійне партнерство у розбудові спроможності Верховної Ради, щоб парламент став більш ефективним, підзвітним та прозорим у виконанні своїх конституційних функцій.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина свій виступ розпочала зі слів подяки законодавчому органу за проведення заходу на парламентській платформі та особисто Русланові Стефанчуку за докладені зусилля щодо систематизації законодавчого процесу. «Важливо, що ми сьогодні зібрались на цю дискусію, щоб проговорити механізми планування, формування, реалізації державних політик на основі Цілей сталого розвитку. Цілей, які відповідають курсу нашої країни на європейську та євроатлантичну інтеграцію», — зауважила вона.

За її словами, національна система Цілей сталого розвитку складається з 86 завдань зі 183 показниками для моніторингу. «Це достатньо масштабний процес і я вдячна міжнародним колегам, парламенту та урядовцям за першу оцінку виконання Україною Цілей сталого розвитку. Водночас ми всі розуміємо, що багато роботи попереду», — наголосила віце-прем’єр, додавши, що запорукою успішного досягнення Цілей може бути лише послідовна їх реалізація і моніторинг на основі планування, бюджетування. «Сьогоднішня дискусія свідчить про високий рівень політичної волі та бажання забезпечити практичну імплементацію досягнення Цілей, фактично міжнародних зобов’язань, які взяла Україна на себе, приєднавшись до цієї Резолюції ООН», — сказала О. Стефанішина і закликала міжнародних партнерів до подальшої активної співпраці з урядом та парламентом з тим, щоб розпочати практичну роботу з моніторингу Цілей і на основі цього планувати відповідні завдання.

У свою чергу постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні Дафіна Ґерчева, відзначивши, що під час дискусії презентуватимуться нещодавні дослідження практик парламентів країн—учасниць ЄС щодо впровадження Цілей сталого розвитку, зауважила: «Ті успіхи, які маємо за останні роки, значні, але їх недостатньо. Покращення, які є щодо рівня смертності дітей та рівня охорони здоров’я, кращі, але відбувається погіршення забезпечення продуктами харчування та погіршення стану навколишнього середовища, а також того чи іншого виду дискримінацій, які виникають у суспільстві та підсилюються ситуацією з COVID-19. Ми повинні звертати увагу на те, щоб ці процеси не продовжували впливати на людей, які зазнають найбільшого та найгіршого впливу сучасної кризи. Тож ми повинні працювати над тим, щоб працювати ефективно, бо є дуже багато факторів, які можуть поставити під загрозу впровадження ЦСР».

Після представлення дослідження щодо реалізації Цілей сталого розвитку національними парламентами держав—членів Європейського Союзу та рекомендації для Верховної Ради, Руслан Стефанчук назвав озвучені варіанти дуже цінними, зауваживши, що цей досвід потрібно зіставляти з тими реаліями та традиціями, які є в українському парламенті. «Справді, коли ми говоримо про український парламент, у нас уже наявна ціла низка механізмів, які можуть бути використані як комітетами, так і народними депутатами. Ми вже маємо та активно використовуємо запит інформації комітетами, заслуховування представників уряду на засіданнях комітетів. Крім того, ми активно проводимо парламентські слухання, єдине, що через епідемію коронавірусу ми не можемо чітко визначитись з їх проведенням. Думаю, що ці механізми ми також можемо використовувати», — сказав він.

Водночас Р. Стефанчук вважає, що створення окремого комітету Цілей сталого розвитку може увійти в певний дисонанс із Регламентом, адже, відповідно до нього, комітети створюються на початку роботи нового скликання Верховної Ради за відповідними напрямами. «Тому мені здається більш перспективним варіант включення пріоритетних планів у роботу всіх 23 комітетів Верховної Ради України. В рамках кожного комітету можна буде розробити конкретний річний план діяльності з ЦСР, в якому щороку закладатимуться відповідні заходи, спрямовані на виконання поставлених завдань. Таке щорічне планування дасть різним комітетам змогу спільно розглядати ЦСР, а також можливість координувати паралельний розвиток по всіх напрямках ЦСР», — зауважив політик.

Крім того, на думку Першого заступника глави парламенту, тут може бути використано й механізм Міжфракційного депутатського об’єднання: «У парламенті вже створено понад 60 МФО, тож одне з таких об’єднань ми могли б присвятити питанням Цілей сталого розвитку. Коли ми поєднаємо професійний напрямок по комітетах, загальну політичну підтримку —це може дати нам великий ефект щодо досягнення ЦСР».

Підбиваючи підсумки засідання, Руслан Стефанчук сказав: «Лише в дискусіях можна віднайти ті складові елементи, які стануть сходинками для покращення діяльності і парламенту, як інституції, так і в цілому механізму взаємодії щодо досягнення ЦСР».

Окремо він відзначив участь та підтримку наших міжнародних партнерів, у тому числі Програми розвитку ООН в Україні, делегації ЄС за постійне партнерство у розбудові спроможностей Верховної Ради України. «Для нас це є надзвичайно цінним, бо лише дружня підтримка один одного створює те, що в усьому світі називається довірою. Лише сповідуючи єдині цілі та стандарти і спрямовуючи свою діяльність на покращення добробуту власного населення, ми можемо піднімати економічні, соціальні та політичні стандарти», — наголосив Перший заступник глави парламенту.

Насамкінець, у контексті конкретних кроків, Р. Стефанчук запропонував Кабінету Міністрів надіслати на розгляд Верховної Ради добровільний національний огляд щодо стану виконання Україною ЦСР, презентований у липні 2020 року.

Комітетам Верховної Ради рекомендувати опрацювати доповідь відповідно до предметів їх відання і рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку здійснити координаційну роль та підсумувати результати розгляду комітетами цієї доповіді. Крім того, запропонувати проведення на щорічній основі парламентських слухань із питань досягнення Україною Цілей сталого розвитку і визначити Комітет з питань економічного розвитку відповідальним за їх підготовку в тісній співпраці з іншими комітетами. Водночас парламентським комітетам рекомендовано організувати слухання по Цілях сталого розвитку, що збігаються з предметами їх відання. А Регламентному комітету — спільно з апаратом Верховної Ради підготувати пропозиції щодо координації діяльності з проведення самооцінки законодавчого органу.

У свою чергу Дафіна Ґерчева запевнила, що ПРООН та інші агенції ООН продовжуватимуть допомагати Україні з реалізацією Цілей сталого розвитку. «Ви можете просити нас про допомогу, як експертну, так і технічну та організаційну. Очікую на наше посилене та продовжене партнерство з парламентом щодо Цілей сталого розвитку, адже вони дуже важливі», — констатувала вона.

Довідково

Цілі сталого розвитку (ЦСР), які ще називають «Глобальними цілями» — це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі. ЦСР набули чинності у січні 2016 року, і вони лежатимуть в основі політики та фінансування ПРООН протягом наступних 15 років.