Тут 30 вересня загорілися суха трава і лісова підстилка. Сильний вітер поширив вогонь.

Унаслідок пожеж загинуло дев’ять осіб, госпіталізовано — десятеро. Пошкоджено орієнтовно 250 будівель. За оперативними даними, евакуйовано 120 мешканців.

Як поінформували у ГУ ДСНС в області, найскладніша ситуація — уздовж лінії розмежування від Станиці-Луганської до Сєвєродонецька, де лісові пожежі загрожують понад двом десяткам населених пунктів. Завдяки діям усіх, хто бере участь у гасінні, нині загрози для Сєвєродонецька немає.

У регіоні визначено шість основних осередків загорянь. Перший — між Байдівкою та Половинкиним (Старобільський район), який 1 жовтня станом на 12:30 ліквідовано.

Другий — між селами Піщане, Нижньотепле, Артема (Станично-Луганський район), де на понад 20 га горить очерет і суха трава.

Третій осередок загорянь виник поблизу Трьохізбенки (Новоайдарський район) і внаслідок сильного вітру (20 м/с) лісовими масивами поширився до Сєвєродонецька (за даними лісгоспів вогонь пройшов майже 8,8 тис. га). Співробітники ДСНС на околиці міста гасять склад побутової хімії та лакофарбових виробів. На заводі антисептиків (зберігається 30 т спирту) і хлораторній насосній станції (280 кг хлору) пожежу ліквідовано. Четвертий — поблизу села Вільхове (Станично-Луганський район), де вогнем пройдено 200 га лісу. П’ятий — біля села Болотене (Станично-Луганський район). Тут спалахнуло понад 6 га очерету та сухої рослинності. Шостий — поблизу сіл Лобачеве, Геєвка (Станично-Луганський район) — характеризується лісовою пожежею на площі 300 га.

За попередніми оцінками, орієнтовна площа, яку здолав вогонь, сягає майже 9,3 тис. га. Загалом до гасіння залучено 1 тис. 229 осіб та 204 одиниці техніки, у тому числі від ДСНС — 516 осіб і 107 одиниць техніки. Сили та засоби рятувальників залучено з Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської та Харківської областей, у тому числі два літаки Ан-32 П та два вертольоти ДСНС.

«Рятувальники Донеччини одними з перших виїхали на допомогу у ліквідації масштабної лісової пожежі у Луганській області, — поінформували у ГУ ДСНС області. — Від Донецької області залучено 11 одиниць техніки та 60 представників особового складу».

До того ж Збройними Силами для ліквідації вогню виділено 148 осіб і 14 одиниць техніки, Держлісагентством — 60 співробітників і 56 одиниць техніки, Нацполіцією задіяно 500 осіб і 22 одиниці техніки. Інші органи влади виділили п’ять співробітників і п’ять одиниць техніки.

Для всіх постраждалих і тих, хто готовий долучитися до ліквідації наслідків пожежі, цілодобово працює штаб за телефоном: 095-910-19-20.

Фото прес-служби ГУ ДСНС у Луганській області.