Існувала можливість працювати «по-чорному», в’їхавши в Європу, нехай і тимчасово, за безвізом. У такому разі відчайдухи знаходили заробіток і без офіційного дозволу, ризикуючи бути викритими, з усіма наслідками.

Але така змога зникла після того, як влада ФРН з огляду на пандемію коронавірусу закрила кордони. Тож ані туристом, ані погостювати туди потрапити не вдасться, а робочих віз і дозволів на роботу українцям тут майже не надають. Утім, у німецьких ЗМІ нині топ-тема — затримання органами правопорядку українських нелегальних трудових мігрантів, а також кримінальних груп.

Така інформація з’явилася і в багатьох українських ЗМІ, щоправда, під дуже специфічним «соусом»: німецька влада проводить облави начебто саме і лише на українських нелегальних заробітчан! Це не так або не зовсім так, оскільки німецькі правоохоронці вирішили розібратися із давно налагодженою системою «постачання» нелегальних заробітчан зі сходу. А також із підприємствами, котрі їх наймають. Звісно, що серед нелегалів є і українські громадяни. Тобто представники німецької промисловості стимулюють безправну і дешеву робочу міграцію із найбідніших країн Європи.

Чи не найяскравіше про подібну акцію правоохоронців розповіло видання Spiegel: 800 співробітників федеральної поліції провели масштабний, багатогодинний рейд на підприємствах м’ясної промисловості, зокрема у виробничих приміщеннях, де забивають тварин і де праця надзвичайно тяжка. Акція здійснювалася під тиском німецьких профспілок, котрі ведуть боротьбу з нелегальним сезонним винаймом робочої сили, здебільшого іноземної.

Поліція виявила величезну кількість нелегалів, що прибули з різних регіонів колишнього СРСР, зокрема й з України, з фальшивими паспортами та іншими такими само підробленими документами. Вони працювали за мізерну платню, мешкали в жахливих умовах або й просто неба. Але праця на бійнях така важка, що на неї не погоджуються не лише німці, а й навіть громадяни нових членів ЄС — Болгарії і Румунії. Тож ці робочі місця дістаються тим, хто на них зголошується… Водночас німецькі слідчі стверджують, що використання нелегалів забезпечило великим німецьким компаніям м’ясного ринку 1,5 млн євро прибутку. Навіть міністр праці ФРН Вольфганг-Хубертус Хайль визнав, що, «на жаль, у деяких галузях м’ясної промисловості ще й досі нормальною є кримінальна експлуатація співробітників».

Це — лише один приклад із сотень, котрі потрапили в поле зору поліції. І наші співвітчизники, і нелегальні заробітчани з інших країн Східної Європи їдуть до Німеччини за фальшивими документами, польськими візами, підробленими румунськими та угорськими паспортами з надією на заробіток. Чому здебільшого сюди, а не в Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, де досі шукали роботу?

Експерти, котрих німецькі ЗМІ залучили до обговорення такої ситуації, вважають, що потік нелегалів — також і з України — почав зростати цього літа, оскільки заробітки в ФРН у кілька разів вищі, ніж, приміром, у сусідній Польщі: 2,5 тисячі євро, порівняно з 800—1000 євро. От і намагаються українці «проскочити» до німців. Здебільшого вони в’їжджають у ФРН через Угорщину, з Чехії чи Австрії.

В Інтернеті зараз є сила-силенна фірм, які обіцяють і гарантують роботу на Заході за фіктивними документами. А далі — як пощастить. Здебільшого цей шлях закінчується або (в кращому разі) депортацією із забороною в’їзду у ФРН на два роки, або ув’язненням у тутешніх міграційних в’язницях із сплатою за «надання послуг».

Ще жорсткіше покарання очікує на перевізників нелегалів — водіїв мікроавтобусів, у яких не лише конфіскують їхні транспортні засоби, обкладають штрафами, а й звинувачують у контрабанді людьми, що тягне за собою тривале ув’язнення. Власне, саме на українських водіїв тутешні правоохоронні органи перекладають вину за організацію нелегальної міграції. Хоч зрозуміло, що за ними стоять впливові й багаті люди, які заробляють на такому бізнесі чималі гроші…

Перевірки поліція влаштовує і в місцях мешкання заробітчан,  у цьому разі влада діє також жорстко: крім депортації на нелегалів очікує ще й конфіскація заробленого…

…Але навіть за таких умов «бусики» із українськими нелегальними заробітчанами потоком прямують у Західну Європу, незважаючи на карантинні обмеження та облави А, щоби оминути поліцейські пости, вони шукають об’їзних шляхів... 

Довідка

Німецькі ЗМІ дедалі частіше повідомляють, що з ФРН депортують багато українських нелегальних робітників. Торік серед 11 тисяч депортованих загалом, за даними МВС ФРН, було 1252 українські мігранти. Впродовж останніх трьох місяців 2020-го їх вислано майже 300, а вже за перші два тижні вересня затримано ще 48. Про це пише видання Bild із посиланням на внутрішній міграційний аналіз головного управління федеральної поліції.

Берлін.