На знімках: педагог та його учні.

У сільській школі на Херсонщині діти конструюють роботів. Для однолітків із сусідніх населених пунктів це поки що фантастика, а для хлопців та дівчат з Чулаківки Голопристанського району — просто захоплююча справа. Адже саме тут знайшовся педагог, котрий «горить» своєю місією і «запалює» інших.

Іван Верещака викладає в Чулаківській загальноосвітній школі інформатику та астрономію вже шістнадцять років. За цей час десятеро його учнів перемагали в обласних та районних конкурсах і олімпіадах з інформаційних технологій, програмування, веб-дизайну. Та головним своїм досягненням Іван Вікторович вважає не грамоти чи призи, а налаштування дітей на різнобічний розвиток, їх уміння з юних років триматися на хвилі технічного прогресу.

У вирі творчості

Педагоги нарікають — у навчальних програмах з астрономії та інформатики забагато теорії і замало практики. Тому викладанням цих предметів важко зацікавити дітей. А от сільський учитель з Чулаківки зумів до них майстерно «ключик підібрати».

«Треба пропонувати учням такі навчальні завдання, розв’язання яких приносило б користь у реальному житті. І не колись, а тут і зараз. Приміром, програмний продукт від компанії Microsoft ми використали для створення технології дистанційної освіти. В коронавірусний карантин вона он як знадобилася! Виграли грант, отримавши комплект для конструювання роботів виробництва компанії Lego. Він цінний тим, що дає змогу створювати цілі світи, і з ним діти просто поринають у вир творчості. А тепер узялися ще й розробляти автомат, який стоятиме біля входу в школу та дистанційно вимірюватиме температуру, роздаватиме антисептик тощо. Електронне начиння для нього вже замовили за кордоном, а з грішми для його купівлі допомогли спонсори», — розповідає Іван Верещака.

Він упевнений, що відкриття малечею нових світів креативу й технологій має бути не тільки індивідуальним завданням учителя й школи, а всієї громади. Хоча громаду теж треба переконувати, не шкодуючи на це зусиль та часу. «Іван Вікторович дуже наполегливий. Проте ніколи нічого не просить особисто для себе — тільки для дітей. Тож на придбання необхідного обладнання для його гуртка робототехніки з бюджету асигнували майже десять тисяч гривень. Навіть на сесії сільради це питання обговорювали», — каже голова Чулаківської ОТГ Світлана Корольова. «Наш викладач інформатики та астрономії вміє мислити нешаблонно й доводить ефективність такого підходу. Серед педагогів це — рідкість, вважаю, з Іваном Вікторовичем нам дуже пощастило», — додає директор Чулаківської ЗОШ Микола Кардавар.

Перемога як поштовх до нового проекту

Іван Верещака представив свою концепцію викладання «технологічних» предметів на національному конкурсі «Глобал Тічер Прайз Юкрейн». І ввійшов у десятку кращих! Це дуже почесно — недарма конкурс ще шанобливо називають «нобелівкою для вчителів». Але навіть після такого вражаючого для сільського педагога досягнення спочивати на лаврах він не збирається. Адже цілковито захоплений новою ідеєю.

— Робототехнікою цікавляться не тільки учні з Чулаківки. Тож хочемо створити ще й пересувну лабораторію на базі мікроавтобуса, щоб їздити на ньому в інші села, вчити тамтешніх дітлахів секретів конструювання роботів, розпалювати в них бажання зазирнути в зоряне небо, ознайомитися з науковими досягненнями. Щоправда, для цього потрібен ще один комплект обладнання з робототехніки, телескоп, мобільна лабораторія з фізики. Це десь двісті тисяч гривень. Сподіваюся після потрапляння у ТОП-10 національного конкурсу знайти спонсорів для втілення проекту у життя поміж відомих виробників електроніки, фірм з ІТ-технологій, — ділиться найближчими планами Іван Верещака.

Кому-кому, а йому нудьгувати ніколи — складається враження, що він і такого слова не відає. Тож можна бути певним, що з таким Учителем і діти в школі не нудьгуватимуть.

Фото з особистого архіву Івана Верещаки.