Втім, очікуваний вал качанистої багатьом аграріям несе цьогоріч розчарування, оскільки несприятливі погодні умови в серпні та вересні негативно вплинули на її врожайність. Так, на Полтавщині, де під «королеву ланів» навесні відвели рекордні 666 тис. га, нині на круг у середньому збирають по 50 центнерів, тоді як торік мали 69 ц/га.

Хоча завдяки розширенню цьогоріч у масштабах країни посівних площ під кукурудзою на 470 тисяч гектарів — до 5,45 млн га, загальний обсяг качанистої очікується доволі високим. За інформацією Української зернової асоціації, виробництво кукурудзи в нашій державі сягне 32,5 млн тонн (відповідно до вересневого прогнозу сподівалися зібрати 35,3 млн). А експорт планується на рівні 27,2 млн тонн (раніше — 29 млн).

Такі досить песимістичні прогнози вже позначилися не лише на зовнішніх, а й на внутрішніх цінах — тонна фуражної кукурудзи всередині країни нині коштує майже 6 тис. грн (у жовтні 2019-го її вартість заледве перевищувала 3,5 тис. грн).

Тим часом

Звичні для південних регіонів посуха та температурні аномалії цьогоріч поширилися практично на всю територію країни, сівба затягнулася, наростає невизначеність щодо майбутнього врожаю. Адже в Україні 80% обсягів колосових, тобто більш як 40% загального виробництва зерна припадає саме на озимі, які формують понад 95% валового збору пшениці, принаймні 40% — ячменю і практично 100% — жита. Про особливості посівної кампанії за нинішньої погоди йтиметься 16 жовтня під час онлайн-конференції «Сівба озимих-2020 в Україні: умови, чинники ризику, тактика аграріїв» — «АПК-Інформ»