Коли люди телефонують до рятувальної служби за номером 101 чи 112, то вірять, що їм допоможуть.

Червнева повінь на Івано-Франківщині навіть після трьох місяців нагадує про себе розрухою. Стихія торкнулася майже кожного населеного пункту області. Постраждали не лише гірські райони, а й низинні. Попри те жертв утричі менше, ніж під час паводка 2008-го, коли тільки в одному селі Прутівка Снятинського району потонуло водночас семеро осіб, а загалом загинуло 18.

Про деякі нюанси роботи рятувальників розповів із нагоди професійного свята начальник Управління ДСНС в області Володимир Чернецький (на знімку).

«Катастрофічні повені мають циклічний характер. Хоч кожну попередню аналізують науковці, дуже важко спрогнозувати розвиток наступної. Діють різні природні фактори: кількість опадів, їх інтенсивність, напрямок стихії. Функція нашої служби — контроль ситуації, аналіз: якщо буде, приміром, повінь на Дністрі, то до якого рівня підніметься вода, які вулиці, об’єкти будуть підтоплені тощо. Далі — інформування та евакуація населення, щоб мінімізувати людські втрати. Потім — ліквідація наслідків стихії та відновлення пошкоджених об’єктів», — зазначає Чернецький.

Успіх рятувальних робіт залежить від навченості працівників, готовності до екстремальних ситуацій, технічного оснащення, стану транспортних засобів, щоб доставити особовий склад до місця надзвичайної ситуації, подбати про плавзасоби вищої прохідності, авіацію.

Визначальний фактор — комунікація між усіма службами. Володимир Чернецький очолив регіональний штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, де була чітка координація дій, що дало змогу мінімізувати людські втрати та матеріальні збитки і в найкоротший термін надати допомогу. До деяких населених пунктів у Верховинському районі можна було дістатися лише за допомогою авіації. Саме тоді дуже відчутна була підтримка Національної гвардії, МВС. Величезну армію рятувальників утримувати в області недоцільно, тож під час повені на допомогу прийшли зведені загони з інших областей, центрального апарату ДСНС.

Рятувальники — найбільша цінність. Ризикуючи власним життям, вони йдуть на допомогу. Багато бійців після червневих подій були представлені до державних нагород. Техніка та техзасоби можуть бути найсучасніші. Та без людей нічого не зробиш.

«Завдяки стратегії Кабміну щодо реформування ДСНС підрозділи області отримали нові пожежні автомобілі підвищеної прохідності, які пройшли випробування на ліквідації пожеж у Житомирській області у складі зведеного загону. Маємо два снігоболотоходи «Богун», оснащені медичним обладнанням, бензопилами, навігаторами, які відмінно себе показали на рятувальних операціях. Використовуємо їх для доставки особового складу до місця події і транспортування постраждалих навіть за нульової видимості», — наголошує Володимир Чернецький.

Після червневої повені уряд звернувся до міжнародних партнерів ЄС по допомогу. Відгукнулося дуже багато партнерів з різних країн. В області ще мають придбати снігоболотохід із квадрокоптерами, що дасть можливість швидко та якісно вести розвідку масштабних пожеж, пошук постраждалих у різних несприятливих умовах, навіть за мінусової температури. Тепловізор допоможе визначити осередки загорання торфових полів, що виникають після спалювання трави. Ця проблема також актуальна для області.

«Плануємо використовувати систему GPS-навігації для туристичних груп завдяки проекту «Підвищення рівня безпеки населення у транскордонному регіоні шляхом посилення спільних заходів з навчання та співробітництва у сфері управління надзвичайними ситуаціями BRIDGE», що реалізується в рамках Спільної операційної програми «Румунія — Україна 2014—2020». Тоді зможемо оперативно з координаційного центру тестувати туристичний рух. Це розраховано на організовані групи, кількість яких зростає в Карпатах неймовірно. Особливо — Чорногірським хребтом. Кожному учаснику походу ще, приміром, на вокзалі в Івано-Франківську видаватимуть навігатори», — розповідає Чернецький.

Карпати дуже популярні. Водночас кількість трагічних ситуацій у горах зростає. Завдяки проекту транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна 2014—2020 «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» обладнано пости на вершині цієї гори.

«Туристи прибувають у різній фізичній формі, часто переоцінюють свої можливості, згадують про нашу службу, коли ситуація безвихідна. Найважливіше — золота хвилина, час прибуття рятувальників. Отож, важливо бути якомога ближче до місця події. Створили цьогоріч рятувальний пост біля підніжжя Говерли на турбазі «Заросляк», що дало змогу значно скоротити час прибуття рятувальників до маршруту. Снігоболотоходи, звичайні ноші замінюємо на універсальні гірські. Вони обладнані колесом, так гірською стежкою швидше транспортувати людину. Бувало, що рятувальники на плечах зносили постраждалих на великі відстані, що призводило до травмування особового складу», — додає співрозмовник.

Управління ДСНС обладнує в Івано-Франківську сучасний тренувальний комплекс для підготовки пожежників. Вогневі контейнери імітуватимуть висотні будівлі, де можна буде здобути практичні навички — і психологічні, і фізичні. Так само будують нове пожежне депо в густозаселеному мікрорайоні Пасічна.

У розрізі реформи місцевого самоврядування в багатьох ОТГ створені пожежні частини. Одна з перших — у Білоберізькій. Там створили Центр безпеки, де об’єднали поліцію, медичну службу. Управління ДСНС завдяки участі в європейських програмах підтримує цей процес. Однак Володимир Чернецький наголошує на тому, що для невеликих громад доцільніше створити такі підрозділи на волонтерських засадах, як то є, приміром, у Німеччині. Там чергує один водій, а вимуштрувана та підготовлена добровільна команда приходить на допомогу під час надзвичайних ситуацій. Державні кошти витрачають на інші цілі. Адмінреформа саме і покликана для того, щоб громади на місцях краще визначили і забезпечили буденні потреби.

Епідемія коронавірусу наклала додаткові обов’язки на підрозділи ДСНС, котрі забезпечують дотримання карантину, ведуть роз’яснювальну роботу.

17 вересня з нагоди Дня рятівника в Івано-Франківську працівники управління ДСНС урочисто відзначили професійне свято. Начальник Управління ДСНС в області Володимир Чернецький зачитав привітання Президента Володимира Зеленського, Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голови ДСНС Миколи Чечоткіна.

Перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка також привітала працівників управління зі святом та наголосила, що саме рятувальники першими опиняються в епіцентрі надзвичайних ситуацій і надають допомогу постраждалим.

Того дня підрозділи Управління ДСНС в області отримали подарунок від колег з Опольського Воєводства Республіки Польща — медичні набори для невідкладної допомоги та спеціальні гумові чоботи пожежника. Під час урочистостей працівників служби нагородили почесними грамотами та відзнаками. Загиблих рятівників вшанували хвилиною мовчання.

На закінчення урочистостей було презентовано відновлений кінно-бочковий хід, який реставровано за ініціативою пенсіонерів та ветеранів служби цивільного захисту. Такий кінно-бочковий хід використовувався в пожежній охороні міста Станіславова до 1924 року.

«Коли люди телефонують до рятувальної служби за номером 101 чи 112, то вірять, що їм допоможуть. Працюємо на те, щоб рівень довіри був високим», — підсумовує Володимир Чернецький.

Людмила СТРАЖНИК.

Іван ХАРУК.

Івано-Франківська  область.

Фото прес-служби Управління ДСНС в області.