Якщо в 2019-му на початок останньої декади жовтня мали 120 тис. тонн солодких кристалів, то нині лише 22 тисячі. Одна з причин — запізнілий запуск цукроварень. Рівно на місяць пізніше, 15 жовтня, дали перший гудок на Крижопільському цукровому, лише 13 жовтня розпочали переробку буряків на Томашпільському, 11 жовтня запустили Гайсинський цукрозавод.

— На великих підприємствах готували запас сировини щонайменше на 7—10 днів, — каже заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк. — Технологією передбачено триденний запас, але нині ситуація інша. Дощі перешкоджають копати корені. А згадані заводи мають велику потужність, тому спершу запаслися достатньою кількістю буряків, а вже тоді почали їх переробляти.

Менш потужні підприємства розпочали сезон ще з кінця вересня. Загалом в області працює шість цукрозаводів.

— Раніше чекали дощу, тепер — погоди, — так охарактеризував ситуацію на буряковій плантації керівник одного з фермерських господарств Мурованокуриловецького району Петро Струсевич. — То не можна було вгризтися в землю, а нині, навпаки, на поле не заїдеш.

У господарстві 120 гектарів буряків. Збирання ще не починали.

Загалом в області цьогоріч під буряками 48,5 тисячі гектарів, корені викопали на 15% площ. Середня врожайність трохи нижча, ніж торік: на круг збирають по 420 центнерів (430 ц мали у 2019-му). Гірший і показник цукристості — 16,4%. Цукор, як кажуть фахівці, вимивають дощі.

За прогнозами, цукру зварять менше, ніж торік. Тим часом солодкі кристали уже здорожчали. Тільки за тиждень кілограм цукру зріс у ціні на дві гривні.

Вінницька область.

Тим часом

За даними Інформаційно-аналітичного порталу АПК України, на ланах країни вже зібрано 2 млн тонн цукрових буряків. Солодкі корені викопано на 47 тис. га (22% площ). Середня врожайність — 418,2 ц/га (майже на 65 ц/га нижча, ніж торік).

Як поінформували в асоціації «Укрцукор», сезон переробки буряків розпочали 26 підприємств, з 1,6 млн тонн сировини уже випущено 212 тис. тонн цукру. Цьогоріч виробництво цукру прогнозується в межах 1,2 млн тонн (у 2019-му мали 1,48 млн тонн)