Боротьба з пандемією COVID-19, проведення всеукраїнського опитування, запровадження вільної економічної зони на Донбасі, земельна реформа та робота уряду — на ці та інші запитання в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам «Осінь-2020: перемоги та виклики» відповів Президент Володимир Зеленський (на знімку).

Коронавірус та розробка вакцини

За словами глави держави, сьогодні медична система України може витримати до 15 тисяч нових інфікованих COVID-19 на добу, хоча ще недавно критичною була кількість у 9,5 тисячі. «Місяць тому ми вважали, що при 9,5 тисячі захворілих на день наша медицина зупиниться — не буде вистачати ліжок в інфекційних лікарнях та медиків. А на сьогодні міністр Степанов правий, що при 15 тисячах ми можемо ввести локдаун», — зазначив він, зауваживши, що хоча в країні постійно тривають активне переобладнання лікарень та забезпечення медиків, цей ресурс не безкінечний. Саме тому громадяни мають свідомо дотримуватися карантинних обмежень, бо новий жорсткий локдаун повністю зупинить економіку.

Водночас Президент наголосив, що самих лише ліжко-місць недостатньо, адже одним із визначальних чинників є наявність лікарів. Нині їхню кількість намагаються збільшити шляхом перепрофілювання відділень медзакладів та залучення інтернів і студентів, але цей ресурс теж не безмежний. «Ми не можемо перепрофілювати всю медичну систему України під хворих на COVID-19. Не можуть мільйони лікарів несподівано з’явитися в Україні. Це велика проблема, і саме через це ми звертаємось до людей: ми розуміємо втомленість, але носіть, будь ласка, маски. Не тільки для себе, а й для свого оточення», — сказав В. Зеленський.

У цьому контексті глава держави пропонує посилити відповідальність за недотримання карантинних заходів. Крім того, за його словами, вже розпочато кримінальні провадження проти міського голову Харкова Геннадія Кернеса та очільників інших міст, унаслідок нехтування котрими карантинних обмежень загинула велика кількість людей.

На запитання щодо нецільового використання коштів із Фонду боротьби з коронавірусом Президент зауважив, що цей фонд складається не з окремо наданих грошей, а з коштів держбюджету, які раніше виділялись на різні програми, але їх реалізація через пандемію була тимчасово зупинена. Зокрема, програма «Велике будівництво» фінансується завдяки частині коштів, які «Нафтогаз України» ви-грав у Стокгольмському арбітражі в російської компанії «Газпром». «Ніхто від COVID-хворих гроші не забирав», — запевнив він.

Відзначивши високу кваліфікацію українських лікарів, В. Зеленський зауважив, що у нас майже найнижчий в Європі показник смертності — 1,9 відсотка від кількості хворих. «Лікарі знають, як лікувати COVID-хворих, вони швидко навчилися. Італійці не просто так запрошували наших медиків», — сказав він.

Розповідаючи про розроб-ку української вакцини від COVID-19, В. Зеленський навіть висловив готовність випробувати її на собі після того, як її буде клінічно підтверджено. «Але, незважаючи на нашу українську вакцину, якщо у когось підтверджена вакцина буде раніше, ми закуповуватимемо її в будь-якому випадку. Ми не чекатимемо нашої, але потім її теж додамо. Бо з COVID ми будемо боротись не один рік. Вакцина працюватиме багато років», — зазначив Президент.

Для чого потрібно загальнонаціональне опитування?

Відповідаючи на це запитання, В. Зеленський зазначив, що запровадження реального народовладдя було одним із пунктів його передвиборної програми. «Мене дуже цікавить і для мене важлива думка людей. Тому що народовладдя — це те, що я обіцяв у своїй передвиборній програмі. Готовий до другого читання проект закону про референдум. Тому такі питання для мене дуже важливі особисто. Я хочу відчути народ», — сказав він та наголосив, що наразі це опитування не матиме жодних юридичних наслідків, але думка громадян дасть йому додатковий аргумент для ініціювання відповідних змін до законодавства. «Я зрозумію відповідь народу й буду говорити з народними депутатами та пропонувати такі позиції», — сказав глава держави.

До того ж, він вважає, таке опитування, на відміну від соціологічного, дасть змогу дізнатися думку якомога більшої кількості населення. «Президент робить серйозний екзит-пол. Я хочу отримати результати, відповіді від мільйонів людей, а соціологічна вибірка — це дві тисячі людей», — сказав В. Зеленський, зауваживши, що, наприклад, ствердна відповідь більшості українців на запитання про легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у важкохворих може стати головним аргументом для народних депутатів, щоб проголосувати за відповідні зміни до законодавства.

Щодо наступних дій влади у разі схвалення громадянами можливості використання положень Будапештського меморандуму для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України В. Зеленський зазначив, що поки що не може розкривати подробиць.

Вільна економічна зона на Донбасі

На думку глави держави, запровадження вільної економічної зони на Донбасі сприятиме залученню інвестицій у регіон і завершенню війни. «У мене є відчуття, що прийдуть туди великі гроші, які зможуть зробити все, щоб Донбас зростав. І це буде великий вплив на людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях. Вони будуть бачити, що жити у вільній Україні краще», — припустив В. Зеленський та нагадав, що ідея створення вільної економічної зони обговорювалася з інвесторами під час торішнього бізнес-форуму в Маріуполі. Президент також уточнив, що йдеться тільки про вільну територію Донбасу, бо запровадити вільну економічну зону на окупованій території нині неможливо. «Це буде тоді, коли відбудеться деокупація, ми будемо контролювати кордон і це буде повністю наша територія», — додав він.

Земельна реформа

На думку Президента, політики старого покоління багато років лякали український народ земельною реформою та не давали людям права вільно розпоряджатися своєю землею, щоб проводити земельні оборудки на свою користь. Адже за цей час із семи мільйонів гектарів сільськогосподарських земель у державній власності залишилося трохи більш як два мільйони гектарів, а п’ять мільйонів просто вкрали. «Ми встигли два мільйони гектарів моїм указом передати об’єднаним територіальним громадам. І тепер вони будуть відповідати за використання цієї землі, за наповнення місцевого бюджету», — сказав В. Зеленський та підкреслив, що якраз причетні до розкрадання сільгоспземель лобісти виступали проти запровадження ринку землі. За словами Президента, наскільки великий є спротив цій реформі, він відчув під час призначення Романа Лещенка на посаду голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. «Навіть просто при-значити його головою Держгеокадастру було складно — щодня погрози, якісь дзвінки», — зауважив він.

Переговори з МВФ та робота уряду

Президент висловив переконання, що Україна виконала всі вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання чергового траншу кредитної допомоги, але цій співпраці заважають деякі люди. «Ми довго очікували другого траншу. Я вважаю, що ми все виконали, але як усередині країни, так і зовні є люди, які працюють проти держави Україна. І вони, повірте мені, лобіюють свої інтереси, своє зацікавлення, щоб стабільності в Україні не було», — сказав В. Зеленський, не називаючи прізвищ. Водночас Президент зазначив, що Україна не може відмовитися від співпраці із МВФ, адже наша економіка вибудувана таким чином, що нині без коштів фонду ми не проживемо.

Коментуючи роботу уряду, Президент не виключив, що найближчим часом у відставку можуть відправити деяких міністрів, які не справляються із покладеними на них обов’язками. «Голови можуть полетіти — це правда», — сказав він та зауважив: найближчим часом разом із Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем будуть проаналізовані результати роботи за кожним напрямом, і тоді дехто справді може піти.

Фото president.gov.ua.