На першому місці опинилося аналітичне мислення та інноваційність, а на другому — активне навчання та навчальні стратегії.

Навичка комплексного розв’язання проблем, яка була лідером в аналогічному переліку 2020 року, тепер на третьому місці, інформує osvitoria. media. Традиційно важливими залишаються критичне мислення і аналіз, креативність, оригінальність та ініціатива. З’явилися у списку й цифрові навички: використання, моніторинг та контроль технологій і технологічний дизайн та програмування. У десятку також потрапили навички самоконтролю: надзвичайно важливими будуть стійкість, опірність стресам та гнучкість, а також уміння взаємодіяти з іншими — лідерство та соціальний вплив.

За прогнозами Всесвітнього економічного форуму, до 2025-го половина всіх працівників потребуватиме перенавчання, адже економіки світу переживають подвійне потрясіння — пандемію та стрімку автоматизацію праці. Приблизно 85 мільйонів робочих місць упродовж наступних 5 років можуть замінити машини. Водночас 97 мільйонів нових робочих місць можуть з’явитися в процесі адаптації ринку праці до нових реалій.