На знімку: Тарас Висоцький, Михайло Довбенко та Наталія Романенко (на передньому плані) — під час презентації виробництва.

Територія Тлумацького району розміщена в Дністровському каньйоні. Багато землі тут не є придатною для рільництва. Прибутки давало садівництво, яке традиційно займало чималі площі. Збут був на свіжу продукцію, а переробкою, приміром, займався сокоекстрактний завод на території сусіднього, такого ж горбистого, Городенківського району. Старожили ще пам’ятають, як наповнені соковитими плодами фури цієї осінньої пори прямували в бік підприємства. Нині на його місці — гуртівня будматеріалів. Тим часом збут вирощених плодів залишається актуальним.

Старе-нове

Заповнити цю нішу взялися у фермерському господарстві «Агроекотехнології» на території села Олеша. Його засновник —  народний депутат восьмого скликання Михайло Довбенко, котрий добре знає проблеми місцевих жителів зі збутом вирощеної продукції та зайнятістю.

Придбали занедбане приміщення колишнього колгоспу. Налагодили виготовлення яблучних чіпсів та порошків. Територія тут віддалена від промислових підприємств, тож можна говорити про екологічно чисту продукцію.

Волога із плодів випаровується без пошкодження цілісності клітин.

«Тут колись був тракторний стан, який працював із 1976-го по 1996 рік. Відтоді приміщення простоювало. Ми тут усе перебудували, встановили нове енергосилове забезпечення. На представленій фотовиставці можна простежити весь процес реконструкції: від березня цього року — до жовтня. Впровадили технологічні інновації, встановили обладнання вітчизняного виробника. Міні-завод відповідає міжнародним санітарним та гігієнічним вимогам, вітчизняному законодавству», — розповів Михайло Довбенко.

«Процес сушіння фруктів та ягід відбувається на автоматизованій лінії з інфрачервоним випромінюванням. Волога із плодів випаровується без пошкодження самої клітини. Отож корисні складники збережені. А смакові якості — як у свіжого продукту. Вже налагодили випуск яблучних чіпсів та фруктових порошків. Стабілізаторів та підсилювачів смаку не використовуємо. Рештки від виготовлення чіпсів висушуємо та розмелюємо на різні фракції. Приміром, такий харчовий порошок у нас уже замовляють підприємства кондитерської, харчосмакової та молочної промисловості. Відходи виробництва йдуть на органічне добриво», — додає голова ФГ «Агроекотехнології» Наталія Романенко.

Потенціалу вистачить

На території господарства мають молодий плодоносний сад, взяли в оренду ще один родючий, але трохи занедбаний. Працюють над його відновленням, потенціалу вистачить на якийсь десяток років. Так само закладають нові площі. Адже планують розширювати виробництво.

Вирощують і багатий на природні полісахариди топінамбур. Разом із науковцями розробили технологію його сушіння. На базі підприємства відбувся День відкритих дверей для харчовиків. Є домовленість, що Івано-Франківський хлібозавод випускатиме продукцію із добавками інуліну з топінамбуру. Це корисно для хворих на діабет.

Для перевірки якості власної сировини на міні-заводі є сертифікована лабораторія. Такий же вхідний контроль проходять і плоди, що їх постачають спеціалізовані садівничі підприємства та місцеві фермерські господарства. Надають перевагу придатним для виготовлення чіпсів сортам яблук, що не темніють завдяки високому вмісту заліза. Виготовляють і грушеві чіпси. Плоди для них беруть із низьким вмістом твердих частинок.

Важлива зайнятість населення

На урочисту подію прибув заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, котрий розповів про державні програми підтримки малого та середнього підприємництва. На прикладі цього заводу — то компенсація 30 відсотків від вкладених в автоматизоване обладнання інвестицій.

«Якщо це підприємство захоче зробити вертикальну інтеграцію: розвиватиме садівництво, то так само держава компенсує 30% витрат на закладення садів і 80% вартості саджанців. Бо, знову ж таки, на наступні роки важливо продовжувати розвиток», — акцентував заступник міністра.

Присутній на відкритті першої черги виробництва ФГ «Агроекотехнології» директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Андріїшин подякував власнику господарства Михайлові Довбенку за таке інвестування. На Прикарпатті цьогоріч відкрито декілька переробних потужностей. Це й ФГ «Еко Беррі» із шокового заморожування ягід, сільськогосподарський виробничий кооператив «Снідавка» із переробки молочної продукції тощо.

«Цьому сприяли стратегія розвитку області на підтримку малого і середнього бізнесу, і державні програми. В області є сітка фермерських господарств із вирощування фруктів та овочів. Тобто база для виробництва у ФГ «Агроекотехнології» є. Івано-Франківщина — густонаселена область. Тлумацький район та, зокрема, Олешанська ОТГ відчувають надлишок робочої сили. А такі підприємства сприяють створенню робочих місць та перспективі розвитку краю».

Івано-Франківська область.

Фото автора.