Її терміни визначено Умовами прийому на навчання для здобуття фахової передвищої освіти у 2021 році, затвердженими наказом МОН № 1342 від 30.10.2020 р. та оприлюдненими на його сайті.

Для тих, хто вступатиме на денну форму навчання на основі базової загальної середньої освіти (тобто після 9-го класу), прийом заяв та інших документів стартує 29 червня і завершиться 13 липня. Терміни додаткового прийому документів від абітурієнтів, які навчатимуться коштом фізичних або юридичних осіб, заклади освіти визначатимуть на свій розсуд — за умови зарахування таких вступників не пізніше 31 серпня. Вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди триватимуть з 14 липня до 24 липня.

Абітурієнти, котрі вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти, подаватимуть заяви про вступ в електронному вигляді, якщо вступатимуть через ЗНО (за винятком низки випадків). Реєстрація електронних кабінетів вступників на основі повної загальної середньої освіти за денною формою навчання розпочнеться 1 липня, а прийом заяв та документів — 14 липня. Медичні огляди та доконкурсні процедури мають завершитися «не пізніше дня, що передує дню завершення прийому заяв».

Вступні іспити та творчі конкурси для тих, хто вступатиме після 11-х класів на місця державного або регіонального замовлення, триватимуть з 1 по 13 липня. Для контрактників додаткові сесії іспитів і творчих конкурсів можуть влаштувати з 14 липня по 2 серпня.

Як і раніше, до закладів фахової передвищої освіти прийматимуть без ЗНО. Точніше, абітурієнти самі обиратимуть — складати зовнішнє незалежне оцінювання чи вступні іспити. Лише випускників 9-х класів прийматимуть виключно на підставі вступних іспитів, творчих конкурсів або співбесіди.

Для випускників 11-х класів відповідно до умов прийому конкурсний відбір на навчання для здобуття фахової передвищої освіти здійснюватимуть за результатами вступних випробувань «у формі зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів у будь-яких комбінаціях на власний розсуд вступника, творчих конкурсів або співбесіди...».

Для охочих вступити до коледжу чи училища на основі освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника передбачено вступні випробування у формі ЗНО або іспиту з української мови (за вибором абітурієнта), а також фахових вступних випробувань.

Для тих, хто закінчив школу кілька років тому, є гарна новина: наступного сезону від абітурієнтів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018-го, 2019-го, 2020-го та 2021 р.

Затверджені умови прийому містять низку новацій, які мають зробити вступ більш прозорим та комфортним, зауважили в прес-службі МОН.

Зокрема, абітурієнтам, які мають повну загальну середню освіту, нададуть можливість спочатку скласти вступні іспити та творчі конкурси, а вже потім подавати документи до обраного закладу. Тож вони зможуть заздалегідь оцінити свої шанси.

При вступі на основі освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника або на підставі повної загальної середньої освіти, у разі подання результатів зовнішнього незалежного оцінювання, бал абітурієнта за відповідне вступне випробування підвищать на 25%.

Також умовами передбачено продовження періоду проведення вступних іспитів для вступників на основі базової загальної середньої освіти. Це дасть змогу закладам більш гнучко підійти до організації вступної кампанії, з дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

На 2021 рік передбачено додатковий прийом документів для здобуття фахової передвищої освіти за контрактною формою (у разі, коли з поважних причин вступники не встигли вчасно подати документи). Крім того, роботодавці зможуть скеровувати до закладів фахової передвищої освіти на контрактне навчання групи своїх співробітників протягом усього навчального року.

Вл. інф.