На знімку: Вікторія і Соня Ломаки.

Незначні масштаби навчального закладу не завадили педагогу реалізувати природний потенціал. Вікторія Ломака та її учні здобули чимало різноманітних перемог та нагород, а нещодавно сумчанка за версією найпрестижнішої національної премії — Global Teacher Prize Ukraine — увійшла до ТОП-10 вчителів України.

Усе працює на викладача

— На своїх уроках я вже давно використовую такі засоби, які у державі ще тільки починають запроваджувати, — відповідає Вікторія Василівна на традиційне запитання журналіста про складові успіху. — Візьмемо для прикладу соціальні мережі чи месенджери — такі, як Telegram, Instagram та інші. Наші діти сидять там годинами, але роблять це, як правило, задля розваги. Боротися із цим явищем неможливо, а коли так, що потрібно зробити? Звичайно ж, очолити його! Я знайшла у Telegram таку функцію, як «Опитування». З її допомогою можна створити самостійну текстову роботу. Наприклад, «оберіть із кількох варіантів правильну відповідь». Діти виконували цю роботу, а я у режимі онлайн бачила результати. В Instagram ми з восьмикласниками опанували таку тему, як «Сучасні газети і журнали». Не таємниця, що сучасні діти не читають періодики — тим паче англомовної. Але ж їх можна і цим зацікавити! Із газет ми вибрали New York Times, а із журналів — VOGUE. Останній розповідає про світ сучасної моди, тож ним, природно, більше захопилися дівчата. Учні обирали будь-які пости під публікаціями і писали до них коментарі. Потім робили скріни і відправляли все це мені.

— Діти нині і телевізори не так часто вмикають... — зауважую я. — Геть усе замінив Інтернет.

— Дійшла черга і до телевізора, — запевняє Вікторія Ломака. — Я підписала своїх учнів на відомий американський телесеріал «Друзі». Це розповідь про шістьох мешканців Нью-Йорка — за період із 1994-го по 2004 рік про них зняли аж 236 серій. Тож школярі і про «Друзів» писали пости в Instagram — що і чому їм сподобалось, а що — навпаки.

Успіх починається із впевненості

У школі № 5 на Луці-Баранівці у Сумах Вікторія Ломака навчалась колись і сама. Після закінчення педінституту повернулась, але вже на роботу. Було це 19 років тому.

— Діти були закомплексованими, не наважувались показати себе навіть на рівні міста, — пригадує педагог. — Але якось ми все-таки взяли участь у великому обласному конкурсі. Кажу «великому», бо був великий приз — десятиденна поїздка до Польщі. Я дітям сказала: ви не думайте про те, виграємо ми чи ні. Ми просто візьмемо участь та покажемо насамперед собі, на що здатні. Але вийшло так, що ми перемогли. Нашу школу дуже давно заснувала на власні кошти сумська дворянка Наталія Линтварьова, вона була у ній і першою вчителькою. Навчала місцевих дітлахів українською мовою! Ми зняли про Наталію Михайлівну відеоролик, і ця робота одержала високу оцінку.

Шкільні «ЕКОдетективи»

Потім був проект «ЕКОдетективи». Учні п’ятої сумської школи досліджували, чому у Пслі зникла беззубка. Виявилось, що винна не лише «хімія»: місцеві жителі відрами виловлювали рибу та годували нею свійську птицю.

Школярі розширили екологічний проект: не обмежились теоретичним дослідженням, а прибрали від сміття навколишню територію. Вийшло кілька вантажівок непотребу, який вивезли на сміттєполігон.

Після цього учні два роки працювали над проектом «Школа енергії». Спочатку зробили енергоаудит своєї 5-ї школи, а потім і багатьох інших приміщень. Прилад для проведення досліджень дітям подарувала Асоціація «Енергоефективні міста України».

— Там зазначили, що наші діти не лише мають хороші теоретичні знання, а й уміють застосовувати їх практично, — констатувала Вікторія Ломака.

Учні виграли грант — 10 тисяч євро, який використали на утеплення даху рідної 5-ї школи.

Знайомство з англійською королевою

У 5-й школі, де викладає Вікторія Василівна, навчається її 12-річна донька. Із першого класу Соня Ломака вивчала німецьку мову, а з п’ятого — ще й англійську. Не так давно дівчинка, як і її мама, стала своєрідною сумською знаменитістю. Вона отримала листа від англійської королеви.

— Щоправда, підписала того листа не особисто Єлизавета ІІ, а її фрейліна, — коментує Вікторія Ломака. — Соня написала їй у квітні, а відповідь прийшла у серпні. Із самого Віндзорського замку! Королева збирає поштові марки, тож ми разом із листом відправили їй невеличку колекцію сумських краєвидів. Тепер Єлизавета ІІ більше знає про наше місто.

Сумська область.

Фото автора.